Alle actuele informatie over het aanvragen van tijdelijke of economische werkloosheid n.a.v. het Coronavirus worden gebundeld op de website van de RVA. Hier vind je ook de recentst geactualiseerde versie van de uitgebreide 'FAQ tijdelijke werkloosheid Corona' voor werkgevers.

RVA contactcenter: 02 515 44 44

Op 6 november 2020 besliste de federale regering om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw in te voeren voor alle werkgevers en werknemers (arbeiders en bedienden) van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.

Daardoor kan vanaf 1 oktober alle tijdelijke werkloosheid te wijten aan het coronavirus opnieuw worden beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona, zonder dat de werkgever erkend is als een uitzonderlijk hard getroffen onderneming of behoort tot een uitzonderlijk hard getroffen sector. Activiteitsdagen kunnen daarbij afgewisseld worden met werkloosheidsdagen (gedeeltelijk tijdelijk werkloos). De werkgever hoeft geen mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan corona te sturen naar de RVA.

De werkgevers die geen beroep meer konden doen op de vereenvoudigde procedure en die daarom sinds 1 september 2020 zijn overgeschakeld naar tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen kunnen dus vanaf 1 oktober 2020 opnieuw tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen via de vereenvoudigde procedure. Dit geldt ook voor de specifieke motieven tijdelijke werkloosheid overmacht op grond van quarantaine of voor de opvang van een kind.

Zie de pagina ‘Terugkeer naar de vereenvoudigde procedure vanaf 1 oktober 2020’ voor meer details omtrent aanvraag, formaliteiten, … 

 

button corona wegwijs