Een familiale onderneming wordt in haar groeiproces geconfronteerd met een aantal scharniermomenten, bijvoorbeeld de wissel naar de volgende generatie. In België staan we immers aan de vooravond van meer dan 22.000 opvolgingen. Vandaag zien we dan ook veel familiebedrijven met de volgende vragen worstelen:

  • Hoe mijn bedrijf structureren? Hoe beter beslissen in mijn bedrijf?
  • Hoe mijn bedrijf financieren: voortzetten of verkopen? Familiariseren of defamiliariseren?
  • Wat met de volgende generatie?
  • Is mijn familiebedrijf een lerend bedrijf?

In de schoot van VKW Limburg werd in 2005 het Limburgs Platform Familiebedrijven opgericht, kortweg LPF. Nadien groeide dit uit tot het Expertisecentrum Familiebedrijven. Eén van de doelstellingen van het Expertisecentrum Familiebedrijven is familiebedrijven ondersteunen in de zoektocht naar de juiste antwoorden op deze cruciale vragen.

Om (familie)bedrijven te stimuleren en te sensibiliseren tijdig na te denken over deze scharniermomenten, ontwikkelde het expertisecentrum Familiebedrijven twee succesvolle zelfscans, te consulteren op deze website. Beide scans worden bovendien ondersteund door zeer praktisch geschreven boeken.
Klik op één onderstaande links om jouw familiebedrijf te scannen op ‘corporate governance’-gehalte en het lerende vermogen van de onderneming. Op deze webpagina’s kan u ook het boek opvragen.

  1. SCAN corporate governance
  2. SCAN lerend familiebedrijf
  3. SCAN niet-familiale CEO