Vandaag 16 mei start het openbaar onderzoek dat kadert in de beslissing van de Vlaamse Regering om meer dan 2000 ha gebieden met ’kwetsbare bossen’ voorlopig te beschermen. Maar let op: het gaat – in tegenstelling tot wat u misschien denkt – niet om natuurgebieden, maar om gebieden die ingekleurd staan als… woongebied en bedrijventerrein.
In totaal werd 2.132 ha aan waardevolle bossen ‘voorlopig’ beschermd, waarvan 1.630 ha in woongebied en 502 ha bedrijventerrein. Ondernemend Limburg deelt het zwaarst in de klappen. Met niet minder dan 311 ha is meer dan de helft in onze provincie gelegen. Een gigantische oppervlakte dreigt nu bijkomend afgehouden te worden van de al schaarse ruimte die voor bedrijvigheid (en dus het creëren van jobs) is voorzien. Alweer een zware hypotheek op de economische toekomst van onze provincie.
Bedrijven in deze gebieden zullen immers geen uitbreiding of nieuwbouw meer mogen realiseren. Voor de percelen aangeduid op de voorlopige kaart van de Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen geldt trouwens vanaf 21 mei 2017 al een verstrengde procedure voor ontbossing, waarbij een afwijking dient te worden aangevraagd bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Zodra de kaarten definitief zijn zal enkel de Vlaamse Regering nog een uitzondering kunnen verlenen. Voor bossen die niet op de kaart staan, verandert er niets en blijft de gewone procedure gelden.
Alvorens de op de kaarten aangemerkte bossen definitief als ‘meest kwetsbaar en waardevol’ worden beschermd, loopt er van 16 mei tot 14 juli nog openbaar onderzoek. In deze periode krijgt iedereen nog de kans om de kaart te controleren en opmerkingen in te dienen. Het is dus zeer belangrijk na te gaan of dat stuk bedrijfsgrond dat u nog in reserve heeft liggen is opgenomen op de kaart.
Evenwel zijn er slechts drie soorten opmerkingen mogelijk. Ten eerste kan u betwisten dat het om ‘bos’ gaat op basis van de definitie zoals vermeld in artikel 3 van het Bosdecreet. Ook kan u erop duiden dat beslist beleid (vergunningen die expliciet de ontbossing toestaan) werd genegeerd. En tenslotte kan u aantonen dat de criteria of de formule foutief werden toegepast.
Via de weblink www.natuurenbos.be/openbaaronderzoek vindt u alle informatie over het openbaar onderzoek, de wijze voor indiening van de bezwaarschriften en de kaarten waarop de betrokken percelen staan aangeduid.
Of ga rechtstreeks naar het Geoloket met de overzichtkaart.