Onderzoek VKW Limburg en UNIZO Limburg rond telewerk

dinsdag 13 juli 2021

MINDER DAN KWART JOBS BIJ LIMBURGSE BEDRIJVEN IS 'TELEWERKBAAR'



  • 3 op 10 bedrijven met thuiswerk willen terug naar volledig fysieke aanwezigheid op het werk
  • 7 op 10 verwacht blijvende hybride vorm van werken: 
    • met minder telewerk dan nu in meer dan 5 op 10 bedrijven
    • Maar 1 op 10 wil nog stapje verder gaan dan vandaag
  • Bedrijven ervaren meer uitdagingen dan voordelen van thuiswerk:
    • In standhouden teamgeest en motivatie zijn grootste uitdagingen
    • Work/life balance en flexibelere inzet medewerkers zijn grootste voordelen
    • 1 op 2 heeft nood aan opleiding om telewerk in toekomst goed te managen
    • 1 op 4 rapporteert wel minder ziekteverzuim door telewerk

Hoewel telewerk tijdens de coronapandemie tot norm werd bestempeld, kon in de praktijk gemiddeld genomen minder dan een kwart van de werknemers van de Limburgse bedrijven zijn of haar job van thuis uit uitvoeren. Ondanks dat bedrijven in het telewerken van hun medewerkers meer uitdagingen dan voordelen ervaren, gaan 7 op 10 bedrijven waar vandaag getelewerkt wordt er van uit dat een meer hybride vorm van werken een blijvende erfenis zal blijken van de coronapandemie. Weliswaar veelal met minder thuiswerk dan vandaag, al wil 1 op 10 bedrijven nog een stapje verder gaan. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van UNIZO Limburg en VKW Limburg bij hun leden.

Sinds 27 juni is het sterk aanbevolen, maar niet langer verplicht, om zo veel mogelijk van thuis uit te werken, voor zover de aard van de job het toelaat uiteraard. Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Hoewel al sinds de uitbraak van het coronavirus een hot issue, blijkt telewerk toch niet zo’n evidentie als vaak wordt aangenomen. Bedrijven geven aan dat in de praktijk gemiddeld minder dan een kwart van de medewerkers op regelmatige basis van thuis uit zijn job kon uitvoeren.” Gemiddeld slechts 22%, oplopend tot 38% in dienstensector of bij de grootste bedrijven. Slechts bij 1 op 10 bedrijven kon zowat iedereen naar thuiswerk overschakelen, terwijl dat bij 1 op 3 bedrijven door de aard van de jobs helemaal niet mogelijk bleek. Financiële en zuiver administratieve functies zijn het meest vatbaar om van thuis uitgevoerd te worden.

De hamvraag is wat het ‘gedwongen’ corona-telewerk op de lange termijn zal betekenen voor onze manier van werken. Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Drie op tien Limburgse bedrijven waar vandaag in meer of minder mate getelewerkt wordt, gaan uit van een volledige terugkeer naar fysieke aanwezigheid op het bedrijf eenmaal de coronapandemie achter de rug zal zijn, zo blijkt. Maar zeven op tien verwacht ook na corona een meer hybride vorm van werken (combinatie thuiswerk en fysieke aanwezigheid).”

Veelal zal dat wel zijn met minder telewerk dan dat tot hiertoe het geval was, zegt 52% van de bedrijven. Slechts 7% verwacht dat eenzelfde aandeel thuiswerk dan vandaag zal worden aangehouden, maar 1 op 10 bedrijven heeft de smaak écht te pakken en wil nog een stap verder gaan dan nu.

Ruben Lemmens: “Toch blijkt telewerk niet zo’n evidentie in veel bedrijven als vaak wordt aangenomen. Grootste knelpunten blijken de teamgeest binnen het bedrijf bewaren, de medewerkers voldoende gemotiveerd houden en de werkefficiëntie/productiviteit.”

Daarentegen worden ook de voordelen van telewerk duidelijk onderkend, met als voornaamste een betere work/life balance voor medewerkers en een flexibelere inzetbaarheid.

“Een kwart van de telewerkende bedrijven ziet trouwens ook een positieve invloed van thuiswerk op het ziekteverzuim. Maar over het algemeen sommen de Limburgse bedrijven toch meer uitdagingen op dan voordelen. Aan de andere kant zal ook de gefaseerde terugkeer op de werkvloer stevig wat organisatiewerk en uitdagingen met zich meebrengen. Maar ook opportuniteiten. Zeker voor wie in de strijd om talent de juiste troeven wil uitspelen. De uitdaging is om de juiste balans te vinden. En medewerkers daar te laten werken waar ze het productiefst zijn, mits goede afspraken en samenwerking met het team. Op die manier is het ‘nieuwe werken’ gegarandeerd een blijver.”, aldus Bart Lodewyckx.

Het is dus kwestie om te zorgen voor een meer flexibele hybride vorm van werken die de voordelen van telewerk laat doorwegen. Daarom is het nu belangrijk dat bedrijven zichzelf en hun manier van werken hieraan op een pragmatische manier aanpassen, op maat van de eigen organisatie. 2 op 3 Limburgse bedrijven werkten al een bedrijfspolicy rond telewerk/hybride werken uit of gaan daar kortelings mee aan de slag, vooral zij die in telewerk een blijver zien in hun bedrijf. Bijna de helft (45%) verwacht dat het ook bijkomende opleiding zal vergen om het telewerken van medewerkers in de toekomst adequaat te managen.

Klik HIER voor het volledige persbericht met alle bevindingen & conclusies van het onderzoek.