INVESTERINGSRITME BIJ LIMBURGSE BEDRIJVEN BLIJFT HOOG
ONDANKS (OF NET OMWILLE VAN?) MINDER GOEDE ALGEMENE VOORUITZICHTEN IN DE ECONOMIE
2 op 3 bedrijven hebben concrete investeringsplannen
Groeiambitie en digitalisering belangrijkste investeringsimpulsen
7 op 10 Limburgse bedrijven investeert in vorming en opleiding
Investeringen creëren extra jobs in 1 op 3 bedrijven
Maar… vinden van personeel blijft belangrijkste obstakel
Onzekere economische toestand en sociale onrust terug ernstiger als kopzorg
1 op 5 investerende bedrijven maken geen gebruik van steunmaatregelen
De Limburgse bedrijven blijven een hoog investeringsritme handhaven. Ondanks de tempering in het ondernemersvertrouwen in de voorbije maanden – zoals ook in de Polsslag Ondernemend Limburg begin april – hebben 2 op de 3 Limburgse bedrijven concrete investeringsplannen in de komende 12 maanden. Dat blijkt uit het intussen al vijfde investeringsrapport van ondernemersorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg op basis van een bevraging bij 450 Limburgse werkgevers.
Onze Limburgse bedrijven blijven in de eerste plaats vooral vanuit een duidelijke groeiambitie investeren. Daarnaast is het inzetten op digitalisering de belangrijkste drijfveer om meer en sneller te investeren. Het investeringslijstje is lang, maar er wordt zowel in machines als in mensen geïnvesteerd, met prominente vermeldingen voor opleidingen, ICT en online applicaties, innovatie, marketing en strategievorming. Bij 1 op 3 bedrijven die investeren in vaste activa worden daardoor ook bijkomende jobs gecreëerd.
Toch blijft er nog heel wat investeringspotentieel onbenut. De onbeschikbaarheid van geschikt personeel is de voornaamste hinderpaal voor de Limburgse bedrijven om (meer) te investeren. Hoge fiscale en sociale lasten blijven ook een belangrijk obstakel. De onzekere economische toestand en sociale onrust worden als kopzorg terug ernstiger dan de voorbije jaren. Het gevaar op delokalisatie blijft bij 1 op 6 Limburgse bedrijven om de hoek loeren, vooral in de productie en bij grote bedrijven.
1 op de 5 investerende bedrijven maken bovendien geen gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Bij de bedrijven die dit wel doen, blijken opleidingssubsidies het populairst te zijn. Na 4 jaar erkenning van Limburg als Steunzone, blijkt dat deze steunmaatregel ook nog altijd onbekend en onderbenut is.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “We zijn blij vast te stellen dat de Limburgse bedrijven een hoog investeringsritme blijven handhaven, ondanks de recente lichte tempering in het ondernemersvertrouwen. Maar liefst 2 op 3 bedrijven plant het komende jaar concrete investeringen. Zowel in machines, maar zeker ook in mensen. Om verder te kunnen groeien. Om verder te digitaliseren en zich zo te wapenen voor de toekomst. 1 op 3 bedrijven creëert hierbij ook bijkomende jobs. En 7 op 10 investeert in vorming en opleiding. Positief natuurlijk, maart toch zou dit nog beter kunnen, want nog te veel bedrijven moeten noodgedwongen ‘de handrem opzetten’ waarbij het vinden van geschikt personeel het belangrijkste obstakel blijkt te zijn. De arbeidsmarktkrapte kost ons dus nog altijd welvaart. Eens te meer een signaal dat ook in een volgende legislatuur het beleid volop de ingeslagen weg van hervormingen moet verderzetten en werken radicaal moet stimuleren in vergelijking met niet-werken. De regeringsslogan van de aflopende legislatuur was ‘jobs, jobs, jobs’. Die van de komende legislatuur zou moeten zijn: ‘aan’t werk, aan’t werk, aan’t werk’.”
Klik HIER voor het volledige persbericht.