"Ik verwacht dat we pas over twee jaar terug op kruissnelheid zitten"
WAT IS DE IMPACT HET VAN CORONAVIRUS EN BIJHORENDE MAATREGELEN VOOR JOUW ONDERNEMING?
Total-e is een totaal leverancier van materialen en diensten voor de volledige breedte van de evenementensector. Met licht, geluid, video, decor, aankleding, printing, meubilair en keuken/ tafel materialen zorgen wij voor de praktische invulling van meetings, conferenties, productlanceringen, bedrijfsfeesten, beurzen, festivals enz...
In de nasleep van de krediet- of bankencrisis in 2008 en de aanslagen in 2016 hebben we geleerd dat onze branche als een van de eerste getroffen wordt en lang de gevolgen draagt van dergelijke gebeurtenissen. In 2008 werden budgetten voor events bevroren en in 2016 waren mensen eerder bang van bijeenkomsten. Events, concerten, beurzen enz. worden snel als “niet noodzakelijk” gelabeld.
Vanaf de eerste berichtgeving was het duidelijk dat we ook tijdens deze crisis zwaar getroffen zouden worden. De maatregelen die daarop volgden, toverden een overvolle planning in een week tijd om in een lege agenda. Tot op heden hebben we weinig perspectief en vrezen we dat enkel een vaccin voor de nodige rust kan zorgen. Geld uitgeven aan events en de gemoedsrust van mensen tijdens bijeenkomsten zullen een van de laatste wonden zijn die zullen helen. Persoonlijk verwacht ik dat we pas over twee jaar terug op kruissnelheid zitten.
WAT HEB JE ONDERNOMEN OM DE IMPACT VAN DE CRISIS TE BEPERKEN?
Als eerste hebben we onze kostenstructuur onder de loep genomen en zoveel mogelijk uitgaven bevroren, tot de kleinste.
Vanuit events zijn we het gewoon om tijdelijke sanitaire installaties en wachtrijen in te richten, mensen te informeren met schermen en prints en ruimtes tijdelijk in te richten met decor, meubilair en technieken. Elementen die zeker toepasbaar bleken in de strijd tegen dit virus.
Als snel hebben we een business unit “Stay Alert” opgericht waarmee we bedrijven, steden, scholen en ziekenhuizen hielpen functioneren met de beperkingen die Covid-19 met zich meebracht.
Zo hebben we voorzien in disinfectiematerialen, scheidingswandjes, temperatuurmetingen en materialen om de handhygiëne te garanderen.
Gesterkt door onze ervaring als signage bedrijf op de luchthaven van Zaventem hebben we met onze printafdeling ook verschillende bedrijven, scholen en winkelcentra geholpen in het sensibiliseren van hun gasten en personeel rond de nieuwe regelgeving.
Samen met onze technische afdeling hebben we een aantal dankbare totaalprojecten kunnen realiseren zoals het inrichten van de winkelstraten in Oostende, het beheersen van mensenstromen door automatische tellingen en het aanmeldingsplatform op drukke dagen voor het strand.
We hebben ook een nieuw concept “Cubegarden” gelanceerd waarbij we units van 8 tot 20 personen met terras inrichten tot een gezellige ruimte om te dineren, veilig in eigen bubbel. Door de week is dit in combinatie met het groot terras van de barrier in houthalen een gezellig zomerrestaurant, op zaterdag vormen we het met DJ’s, acts en bandjes om tot CubeClub waarbij mensen in de eigen bubbel culinair verwend worden en kunnen dansen.
Iedere zaterdag hebben we een ander thema, op 21 juli vieren we “Fêtes des belges” en op 25, 26 juli is er een mini-versie van Tomorrowland. In samenwerking met Gustus catering is het initiatief gerealiseerd in de mooie tuin van de Barrier dat zeker tot begin september zal blijven staan. In juli willen we ook in samenwerking met Living Tomorrow in Vilvoorde een Cubegarden bouwen.
WELKE LESSEN NEEM JE MEE NAAR DE TOEKOMST?
Creativiteit en flexibiliteit zijn voor mij de belangrijkste eigenschappen waarmee je als bedrijf woelige waters doorzwemt, maar dit is eerder een bevestiging dan een les. Het is enorm belangrijk dat er in het team voldoende van beide eigenschappen zit. Ik vind het erg fascinerend hoe creatief mensen en bedrijven uit de hoek komen nu we ertoe “gedwongen” worden, ik heb daardoor al erg mooie initiatieven zien ontstaan.
Deze crisis heeft nogmaals bewezen dat het belangrijk is om als bedrijf breed in de markt te staan zodat slechts een deel van het bedrijf geïnfecteerd wordt in plaats van de volledige werking lam te moeten leggen.
Inspiratiereeks - Vaccins voor Limburg
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen worden versoepeld, maar er bestaat geen twijfel dat de economische gevolgen nog lang voelbaar zullen zijn. Om de Limburgse economie weerbaar te maken, zijn superverspreiders van ondernemingszin en positivisme onmisbaar.
Wij lichten elke week een ondernemer of onderneemster uit die een bron van inspiratie kan zijn. Iemand die door de coronacrisis de eigen activiteiten (gedeeltelijk) zag wegvallen, maar creatief schakelde door nieuwe diensten en producten te ontwikkelen.
Kortom, de échte vaccins om Limburg te versterken.