PIET VANTHEMSCHE, COVOORZITTER ECONOMIC RISK MANAGEMENT GROUP, ONLINE TE GAST BIJ VKW LIMBURG
Op donderdag 7 mei bood VKW Limburg zijn raad van bestuur en andere ambassadeurs van de eigen organisatie een exclusieve inkijk in de cockpit van de economische relance van ons land. Centrale gast Piet baron Vanthemsche (covoorzitter Economic Risk Management Group) coördineert mee de verschillende werkgroepen die zich hiermee bezig houden.
Piet Vanthemsche begon zijn betoog met een schets van de politieke besluitvorming met de nadruk op de federale adviesorganen en hun specifieke rol. Vanuit zijn expertise als covoorzitter van de ERMG vatte hij hierna de belangrijkste economische gevolgen van de huidige crisis samen. Een belangrijk lichtpunt is het intact blijven van de waardenketens en infrastructuren voor de kritieke bedrijven. Waarna hij enkele scenario’s toelichtte om de economische impact zoveel als mogelijk te beperken, met de gezondheidszorg altijd indachtig.
Vooral de maatregel die toelaat om op een vereenvoudigde manier tijdelijke werkloosheid in te roepen werd massaal ingezet. Eind april was 37% van de Belgische werknemers in tijdelijke werkloosheid. Toch bleef 59% van de werknemers aan de slag, waarvan 27% op de werkvloer en 32% via telewerk.
Toch is de economische impact enorm. De inperkingsmaatregelen zijn nu zeven weken van kracht en het verlies van verkoopinkomsten bedraagt ongeveer een derde. De optimistische hypotheses neigen naar een geleidelijk herstel over negen maanden, wat uiteindelijk zou leiden naar een terugkeer van de groei van vóór de crisis op basis van een bbp dat 2 % lager uitkomt dan volgens de hypothese ‘zonder crisis’. Maar het is nu eigenlijk nog te vroeg om hier echt over te kunnen oordelen.
Hoe dit in de (nabije) toekomst verder zal evolueren hangt natuurlijk voor een groot stuk af van de herneming van de vraag. “Vraaguitval zal toch een grote impact hebben op een aantal van onze bedrijven. Vlaanderen is een zeer exportgericht gebied. De globalisering heeft ons veel welvaart gebracht, als de waardenketens zich niet herstellen zal dit een grote impact hebben op onze afzetmarkten en dus op onze economische activiteiten,“ aldus Vanthemsche.
Hij sloot af met een verduidelijking van de heropstart. Een aartsmoeilijke oefening. Alles zal in functie zijn van de epidemiologische evolutie. Tijdens de heropstart zal de opvangcapaciteit van het gezondheidssysteem te allen tijde moeten gevrijwaard blijven. Belangrijkste medische indicatie hierin is de reproductieratio, het cijfer dat uitdrukt hoeveel nieuwe besmettingen er per besmetting bijkomen. Met andere woorden, hoeveel andere personen worden besmet door iemand die corona heeft. Dit cijfer moeten we onder de 1 houden. Enkel dan hou je de pandemie stabiel of vermindert ze. De gefaseerde heropstart zal gebeuren op basis van het advies van de GEES (Groep Experten Exit Strategie). En zal het resultaat zijn van een moeilijke evenwichtsoefening tussen gezondheidszorg en economie.

