
VERNIEUWEND INITIATIEF BIEDT FAMILIEBEDRIJVEN PSYCHOLOGISCHE ONDERSTEUNING TIJDENS SCHARNIERMOMENTEN
Het Expertisecentrum Familiebedrijven van VKW Limburg pakt uit met een nieuw initiatief: de ‘Kamer van Family Business Coaches’. Dit in navolging van de al eerder opgerichte Bemiddelingskamer waar via een erkend bemiddelaar een duurzame oplossing gezocht wordt voor conflicten in familiebedrijven zodat die niet ontaarden in een rechtszaak. De problemen die naar boven komen tijdens conflicten gaan soms verder dan louter de juridische kant. Onderhuidse spanningen en persoonlijke moeilijkheden komen vaak naar boven tijdens zo’n bemiddelingen en die vergen nét specifieke aandacht en begeleiding. Met De Kamer van Family Business coaching biedt het Expertisecentrum Familiebedrijven nu ook psychologische ondersteuning aan tijdens de verschillende scharniermomenten in de evolutie van een familiebedrijf.
Een dochter van een familiebedrijf wordt geacht het bedrijf over te nemen, maar is daar zelf nog niet helemaal van overtuigd en voelt druk van verschillende kanten. Er wordt een niet-familiale CEO aangesteld, maar dit blijkt toch wat moeilijker dan gedacht voor de familie. Twee broers die niet meer door dezelfde deur kunnen, maar beide wel actief zijn in het bedrijf. Vader en zoon die samen het bedrijf leiden en niet meer op dezelfde golflengte blijken te zitten. In een familiebedrijf gebeurt er heel wat en komen dit soort situaties geregeld voor. Persoonlijke conflicten, druk om over te nemen of over te laten, je kan heel wat problematieken bedenken die niet alleen kunnen zorgen voor spanningen in het bedrijf, maar ook voor destructieve relaties in de familie. Een familiebedrijf heeft door deze speciale familiedynamiek meestal een net iets andere werking dan een niet-familiebedrijf. Deze realiteit zette het Expertisecentrum Familiebedrijven aan tot de uitbouw van een ‘Kamer van Family Business Coaches’.
Daar waar de Bemiddelingskamer probeert om conflicten in familiebedrijven uit de rechtbank te houden, is het opzet van de Kamer van Family Business Coaches om familiebedrijven ondersteuning, coaching en begeleiding te bieden op vlak van het effect van familiedynamiek op de bedrijfsvoering en de familie zelf. De Kamer van Family Business Coaches wil zo mogelijke bemiddelingssituaties voor zijn. Met als finale ambitie te streven naar een gelukkige(re) familie.
Om te komen tot De Kamer van Family Business Coaches bracht VKW Limburg een groep coaches uit diverse disciplines met verschillende expertises samen. Een ding hadden ze gemeen: affiniteit met familiebedrijven. Koen Hendrix, directeur bij VKW Limburg en verantwoordelijk voor het Expertisecentrum Familiebedrijven: “ Ik durf stellen dat de Kamer van Family business coaches een erg vernieuwend initiatief is. Dat nauwgezet werd uitgewerkt samen met onder andere mede-initiatiefnemer en psycholoog Luk Schildermans (Logos), die tevens als voorzitter van de commissie fungeert.”
De ‘Kamer van Family Business Coaches’ staat ten dienste van familiebedrijven. De rol van het Expertisecentrum Familiebedrijven van VKW Limburg bestaat uit de detectie van bestaande dan wel potentiële moeilijkheden waarbij coaching en begeleiding door een family business coach kan leiden tot een vermindering van spanningen en persoonlijke problematieken mee helpt oplossen. En dit altijd met de continuïteit van het familiebedrijf voor ogen. Koen Hendrix: “Dit initiatief past volledig binnen de missie en visie van VKW Limburg waar waarden als discretie, integriteit en loyaliteit centraal staan. We zijn erg blij dit te kunnen lanceren.” Eens de coaching is opgestart, zit de taak van VKW Limburg er op. “Wij volgen uiteraard het proces op, maar zeker niet inhoudelijk en ook niet als betrokken partij, die taak laten we graag over aan de specialisten”, besluit Koen Hendrix.
De Kamer van Family Business Coaches bestaat voorlopig uit een kerngroep van zowel psychologen als erkende coaches die al ervaring hebben met het coachen van familiebedrijven. Kandidaat-coaches worden grondig geselecteerd en om de kwaliteit van de dienstverlening optimaal te bewaken werd een coachingsprotocol, een gedragscode en een intakeprotocol opgesteld voor nieuwe coaches. Het hele proces wordt continu opgevolgd en geëvalueerd. Een kwaliteitsgarantie voor de familiebedrijven die van deze nieuwe dienst gebruik maken en mogen rekenen op absolute discretie.
Naast haar rol van detectie wil VKW Limburg familiebedrijven ervan bewust maken dat coaching en begeleiding erg preventief kan werken, zowel op individueel als op familiaal niveau. We willen graag mee het taboe doorbreken rond coaching en psychologische begeleiding. We merken nu dat in het hoger beslissingsniveau in zowel familiebedrijven, (maar ook in niet-familiebedrijven) de drempel soms nog hoog ligt om professionele hulp te zoeken voor dit soort problematieken. Met dit initiatief hopen we om die drempel te verlagen binnen een veilig en discreet kader.
Familiebedrijven die meer informatie wensen of op een discrete wijze willen aftoetsen of deze aanpak ook voor hen nuttig kan zijn, kunnen steeds contact opnemen met Koen Hendrix, VKW Limburg en het Expertisecentrum Familiebedrijven (koen.hendrix@vkwlimburg.be, 011 24 95 03).
Over Het Expertisecentrum Familiebedrijven
Het Expertisecentrum Familiebedrijven ondersteunt al meer dan 15 jaar familiebedrijven in hun diverse scharniermomenten. Zodat zij verder kunnen professionaliseren en groeien. Met als ambitie de verankering van deze bedrijven als motor van de welvaart in onze provincie.