POL april 2020 naar -43,1

woensdag 01 april 2020

POL APRIL 2020 KELDERT DOOR CORONA NAAR -43,1

Limburgs ondernemersvertrouwen zakt dubbel zo diep weg als tijdens financiële crisis
Vooruitzichten tweede kwartaal 2020 uiterst negatief (-69,0)
Maar ook eerste kwartaal 2020 reeds zwaar geïmpacteerd (-17,2)
 
Bijna 9 op 10 bedrijven verwachten omzetdaling
Meer dan helft bedrijven verwacht terugval in personeel

Nauwelijks onderscheid tussen sectoren of grootte van bedrijven

De Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en UNIZO Limburg, waarmee de beide werkgeversorganisaties ieder kwartaal het vertrouwen van de Limburgse ondernemers meten, krijgt door de coronacrisis een gigantische oplawaai. De POL, die werd afgenomen tussen 24 en 27 maart bij bijna 700 (!) bedrijven, crasht van +8,0 in januari naar -43,1 in april. Het sentiment bij de Limburgse bedrijven daalt daarmee tot ver onder het dieptepunt ten tijde van de financiële crisis.

20200401 POL april

Ondanks het feit dat de coronacrisis voor de meeste bedrijven pas sinds enkele weken echt voelbaar is geworden, zijn ook de resultaten voor het afgelopen kwartaal reeds zeer zwaar geïmpacteerd. De evaluatie van het voorbije kwartaal dondert op nauwelijks drie maanden tijd van +6,6 naar -17,2. Maar de vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn helemaal en nagenoeg voor iedereen catastrofaal. Daar waar we begin dit jaar nog een licht stijgend optimisme waarnamen met een waarde van +9,3, valt de prognose nu door elke bodem uit tot -69,0, oftewel meer dan dubbel zo negatief dan op het historisch POL-dieptepunt van januari 2009.

20200401 POL april _ evaluatie en prognose

De negatieve verwachtingen voor het komende kwartaal zijn duizelingwekkend:

  • Niet minder dan 88,2% van de bedrijven ziet de komende drie maanden zijn omzet dalen (telkens in vergelijking met vorig jaar). Slechts 3,6% verwacht een stijging.
  • 76,5% van de exportbedrijven verwacht minder te exporteren (4,9% verwacht een stijging).
  • Niet minder dan 53,8% verwacht het komende kwartaal te eindigen met minder personeel (en slechts 2,6% met meer).
  • 64,4% tempert zijn investeringen (5,6% investeert meer).
  • En 81,9% verwacht een lagere winstmarge (2% hoger).

Het slagveld treft iedere sector gigantisch hard. Zien we nog enige verschillen tussen sectoren over de impact op het eerste kwartaal van 2020 tussen bijvoorbeeld de bouwsector (-5,7) en de detailhandel (-29,8), dan gaan de vooruitzichten voor het tweede kwartaal in elke sector nagenoeg even diep, met overal dieprode prognosecijfers van circa -70. Ook gekeken naar de grootte van de bedrijven zien we de evaluatie van Q1 nog wat uit elkaar lopen, maar mogen de prognosecijfers voor Q2 tussen -60 (kleinste bedrijven) en -80 (middelgrote bedrijven) in feite eensgezind uitgesproken negatief genoemd worden.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Deze coronacrisis is in eerste plaats een gezondheidscrisis. En gezondheid gaat boven alles. Maar de economische gevolgen van de bruuske noodrem die nodig was om straks het coronavirus te kunnen stoppen, zullen nog lang blijven nazinderen. De cijfers van de POL kleuren bloedrood en illustreren hoe ingrijpend die noodstop is voor onze economie. Alle sectoren, groot en klein, worden getroffen. Gelukkig slagen we er in om de economische keten niet volledig te laten stilvallen. Het is dankzij al die mensen en bedrijven die vandaag binnen de door de overheid opgelegde beperkingen, zo goed en zo kwaad als het kan, aan de slag blijven - #heldenvandeeconomie - dat onze cruciale sectoren zoals bv. de voedingssector kunnen blijven opereren én al die #heldenvandezorg hun titanenopdracht voor ons kunnen blijven uitvoeren. Het zal straks echter allesbehalve gewoon overgaan naar de orde van de dag zijn. Maar: de economische motor is niet afgeslagen, hij draait nog. Zij het op ‘ralentis’ en met horten en stoten. We staan nu voor de enorme uitdaging om de héle Limburgse economie terug op gang te trekken om de schade niet nog hoger te laten oplopen. Ondernemers als we zijn zullen we dat zelf doen. Nu al voelen we de drang bij velen die noodgedwongen hun bedrijf moesten sluiten of moesten terugschakelen om, binnen de veiligheidsregels, weer op te starten. Gerichte overheidssteun is absoluut nodig en welkom. Maar zéker ook samenwerking en solidariteit. Bedrijven die elkaar steunen. Werknemers die er samen met hun werkgever het beste van maken en creatiever zijn dan ooit. Samen werken. Het is de enige weg terug. Maar voorlopig nog even op veilige afstand.”

Klik HIER voor het volledige persbericht.

Klik HIER voor de grafieken.

Klik HIER voor het HBvL-artikel.