Initiatief wijst bedrijven de weg naar overheidsopdrachten

zaterdag 23 mei 2020

20200525 PB Provincie logo's

INITIATIEF VAN PROVINCIEBESTUUR, UNIZO EN VKW WIJST BEDRIJVEN DE WEG NAAR OVERHEIDSOPDRACHTEN

“Limburgse overheden besteden jaarlijks 3,6 miljard via aanbestedingen” stelt gedeputeerde Tom Vandeput.


“De Coronacrisis heeft een enorme financiële aderlating bij vele Limburgse bedrijven veroorzaakt. Samen met UNIZO- en VKW Limburg wordt er daarom een platform ontwikkeld om het Limburgse ondernemerschap sterker te betrekken bij bestellingen, leveringen en diensten van de Limburgse gemeenten,”
stelt gedeputeerde van economie Tom Vandeput. “Er zit nog veel groeipotentieel voor de lokale economie bij de bestellingen van de overheid”.

Grote groeimarge voor Limburgse ondernemingen

Jaarlijks besteden overheidsinstanties in de EU ongeveer 14 % van het BBP aan overheids-opdrachten. Het Limburgs BBP bedraagt ongeveer 26 miljard euro. Dit betekent dat Limburgse overheidsinstanties jaarlijks 3,6 miljard euro besteden aan overheidsopdrachten. Echter uit recent onderzoek van UNIZO rond aanbestedingen in Europees perspectief blijkt dat in ons land kleine en middelgrote ondernemingen beduidend minder overheidsopdrachten binnenhalen dan in de rest van Europa. Slechts 32 % van de overheidsopdrachten gaat naar kmo’s. Daarmee hinken we ver achter het Europees streefcijfer dat op 45 % ligt. Nochtans heeft Europa de wet op de overheidsopdrachten grondig hervormd, juist met de bedoeling om kleine en middelgrote ondernemingen meer toegang tot dergelijke opdrachten te geven. Het feit dat minder kmo’s deelnemen aan overheidsopdrachten is deels het gevolg van administratieve belemmeringen en soms ook vooroordelen van aanbestedende overheden.

Minstens zo opmerkelijk is dat de aanbestedende overheid vaak kiest voor een buitenlandse opdrachthouder. Inclusief de indirecte toewijzingen via onderaannemers zou 42% van onze overheidsaankopen naar het buitenland gaan. “Dit is geld dat wegvloeit uit onze economie. En dat is jammer want lokaal verankerde kmo’s geven de gemeenschap heel wat terug”, stelt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “Ze creëren toegevoegde waarde, zorgen voor werkgelegenheid en betalen ook lokale belastingen waarmee de gemeentelijke dienstverlening en publieke voorzieningen kunnen worden gefinancierd. Kortom de overheidsopdrachten zijn een kringloop die zorgen voor een win-win voor gemeenten en lokale economie.”

De provincie Limburg, Unizo- en VKW Limburg bundelen nu de krachten om het Limburgs ondernemerschap sterker te betrekken bij de Limburgse overheidsbestedingen. Hiervoor wordt met een absoluut respect voor de regels van de wet van de overheidsopdrachten, een Limburgs platform gemaakt.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO-Limburg: “Limburgse ondernemers kunnen zich op dit platform gratis registreren. Op basis van de werken, diensten en producten, krijgt de onderneming een code.  Wanneer een Limburgse gemeente voor een overheidsopdracht beroep wil doen op lokale ondernemers of ondernemers in de buurt van de gemeente, dan genereert het platform een lijst van ondernemingen die zich hebben geregistreerd of die interesse voor de opdracht tonen.  Uit de lijst van geregistreerde bedrijven kunnen steden en gemeenten een keuze maken van bedrijven die ze zelf willen aanschrijven.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Limburgse ondernemingen staan sterk op het vlak van innovatie, klantgerichtheid en kwaliteit. Troeven die voor de Limburgse gemeenten cruciaal zijn bij het plaatsen van bestellingen of voor het uitvoeren van werken. Dit platform brengt twee partijen, m.n. de lokale ondernemers en de steden en gemeenten, dichter bij elkaar. Dat verbindt en versterkt lokale besturen en Limburgse KMO’s. Dat is goed voor Limburg.”

Aanbestedingsplatform past in SALKturbo

Het initiatief is niet alleen een provinciale Corona-actie maar heeft een duurzaam effect voor het Limburgs ondernemerschap. Hierdoor past het perfect in SALKturbo. “We zijn er vast van overtuigd dat zowel het Limburgs bedrijfsleven als de lokale besturen met dit nieuwe platform hun voordeel kunnen doen. Door meer opdrachten van Limburgse steden en gemeenten in eigen provincie te laten uitvoeren, kunnen we samen onze economie een flinke boost geven”, besluit gedeputeerde van economie Tom Vandeput.