LIMBURGSE BEDRIJVEN WEER VOOR MEER DAN DRIE KWART OPERATIONEEL:
- Activiteitsgraad Limburgse economie stijgt naar 78%
- Helft stilgevallen activiteit is intussen hernomen
- 45% bedrijven terug volledig operationeel / nog 3% volledig gesloten
- Meer dan 1 op 2 nog gedeeltelijk - gemiddeld 64% - aan het werk
MAAR FINANCIËLE IMPACT ZAL NOG LANG NAZINDEREN:
- Bijna 3 op 4 vreest nog een belangrijke terugval in de omzet/vraag
- 41% verwacht liquiditeitsproblemen, met piek aan het einde van de zomer
- 1 op 3 bedrijven heeft nood aan uitstel van de aflossingen van leningen
- 18% heeft nood aan overbruggingskrediet
- Een op drie heeft nood aan extra kapitaal/eigen vermogen
De activiteitsgraad van de Limburgse bedrijven is begin juni gestegen tot 78%. Een stuk meer dan begin mei toen bedrijven gemiddeld voor 71% operationeel bleken. Daarmee is meer dan de helft van de door corona stilgevallen activiteit terug opgestart. Medio april lag de Limburgse economie nog voor bijna de helft stil. 45% van de bedrijven is vandaag weer volledig up and running. Slechts 3% is nog gesloten. Verwacht wordt dat de activiteitsgraad deze maand verder kan worden opgedreven tot net boven de 80%. Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag van VKW Limburg onder zijn leden-bedrijven met meer dan 10 werknemers.
De financiële impact van de coronacrisis zal echter nog lang nazinderen. Veel bedrijven (3 op 4) verwachten immers nog een terugslag, met in het komende kwartaal, de rest van het jaar of zelfs in 2021 een fikse terugval in omzet. Mede hierdoor verwacht meer dan 4 op 10 liquiditeitsproblemen, met een piek aan het einde van de zomer. Een derde van de bedrijven deed al beroep op de mogelijkheid tot uitstel voor kredietafbetalingen of wil dit op korte termijn doen. 18% heeft nood aan een overbruggingskrediet. En nagenoeg 1 op 3 zal nood hebben aan extra kapitaal en eigen vermogen.
Johan Schildermans, manager belangenverdediging & kennis van VKW Limburg: “Opvallend is dat de helft van de bedrijven die zeggen nood te hebben aan een overbruggingskrediet dit nog niet heeft aangevraagd. De grootste knelpunten blijken de beperkte duurtijd van maximaal 12 maanden en het feit dat zo’n door de staat gewaarborgd krediet op het eind in één keer moet worden terugbetaald. De financiële sector en minister De Croo kwamen intussen overeen om, naast een verlenging tot eind dit jaar, de maximale termijn voor de garantieregeling op te trekken tot 36 maanden voor kmo’s. We zijn blij dat daarmee alvast een struikelblok uit de weg is geruimd. Maar ook het feit dat banken slechts een beperkt percentage van 15% van kredieten van korter dan 12 maanden buiten de waarborgregeling kunnen houden is een knelpunt, want dit drijft de kosten voor sommige bedrijven onnodig op.”
Nu alvast de kredietmaatregelen uit het bankenplan verder worden uitgebreid en versoepeld, zijn vooral ook dringende maatregelen nodig om de kapitaalsbasis van onze bedrijven te helpen stutten.
Johan Schildermans, manager belangenverdediging en kennis van VKW Limburg: “Het versterken van de solvabiliteit van onze bedrijven is nu essentieel, willen we zoveel mogelijk bedrijven en jobs redden. Daarom dringen we echt aan op fiscale regelingen om bedrijven hierbij te helpen. De regering gaf met een voorontwerp van wet al aan de invoering ‘tijdelijke vrijstelling voor verwachte verliezen’ (‘carry back’-regeling) en een vrijgestelde ‘wederopbouwreserve’ te willen invoeren, zoals VKW Limburg eerder al voorstelde in onze ’10 prioriteiten om bedrijven corona te laten overleven’. Ook het vrijstellen van belasting bij latere wederuitkering van tijdelijke kapitaalverhogingen die specifiek met het oog op het coronaherstel worden doorgevoerd, zou in dit plaatje passen.”
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg besluit: “Nu er dit weekend een breed akkoord is gekomen rond koopkrachtmaatregelen, specifieke steunmaatregelen voor de sectoren in moeilijkheden en de verlenging van de corona-procedure tijdelijke werkloosheid tot eind augustus, is het van belang dat er ook snel maatregelen komen die verder vooruit kijken. Nu de relance is gestart, moeten we onze economie snel weerbaarder en wendbaarder maken. Dat betekent enerzijds de internationale concurrentiekracht van onze exportbedrijven aanscherpen. En anderzijds zo snel mogelijk ook onze arbeidsmarkt véél flexibeler maken, zodat bedrijven en werknemers in onderling nauw overleg vlot kunnen schakelen bij nieuwe kansen die zich aanbieden. Alleen zo kunnen onze bedrijven en hun werknemers straks tot de winnaars behoren. Voorwaarde is wel dat bedrijven de tussenperiode kunnen overleven en een stevigere kapitaalbasis kunnen leggen als daar nood aan is. Daarom moeten de al genoemde fiscale maatregelen die hierbij kunnen helpen snel definitief goedgekeurd worden. Een derde van de bedrijven heeft nood aan extra kapitaal of een versterking van het eigen vermogen, waarvan meer dan de helft nog dit jaar.”
Klik hier voor het volledige persbericht met beknopte analyse.
Klik hier voor de presentatie.
