
LIMBURGSE BEDRIJFSLEIDERS STIMULEREN ONDERNEMERSCHAP BIJ JONGEREN TIJDENS 100 GASTLESSEN
De 11e editie van ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen werd midden januari door Ignace Van Doorselaere, CEO van pralinefabrikant Neuhaus, in gang geschoten en loopt in principe tot 5 maart. Dit initiatief - waarvan VKW Limburg destijds de bezieler en initiatiefnemer was en dat vanuit Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) wordt georganiseerd - heeft als doel jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn. Ook in deze bijzondere tijden spreken in Limburg alleen al ruim 80 ondernemers en bedrijfsleiders tijdens 100 gastlessen jongeren toe over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. In totaal geven 450 bekende en minder bekende ondernemers, bedrijfsleiders en professionals gedurende 8 weken in Vlaanderen 600 gastlessen aan laatstejaars secundair en studenten hoger onderwijs.
“Met Ondernemers Voor de Klas geven we ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen, hun ondernemersvisie mee te geven en te discussiëren met hun toekomstige medewerkers. Getuigenissen die bij die jongeren echt blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”
De gastlessen zijn nog volop bezig, maar omwille van het afstandsonderwijs in de derde graad is de vooropgestelde planning soms moeilijk te volgen. Waarbij gastlessen soms verschoven worden naar een later tijdstip omdat de voorkeur wordt gegeven aan fysieke gastlessen. Soms vinden de gastlessen ook online plaats.
Weldra ook aftrap voor STEM Ondernemers voor de Klas
Onno van de Stolpe, oprichter en CEO van het biotechbedrijf Galapagos, trapt op maandag 22 maart ‘STEM Ondernemers voor de Klas’ op gang.
Sinds enkele jaren wordt er immers een aparte ‘STEM Ondernemers voor de Klas’ opgezet om het maatschappelijk belang van STEM te benadrukken. STEM-beroepen zijn de jobs van de toekomst. Maar welke kansen bieden technische of wetenschappelijke studierichtingen? En wat verwachten STEM-bedrijven van hun toekomstige medewerkers?
Wie kan er beter helpen om meisjes en jongens warm te maken voor een inspirerende STEM-loopbaan dan zij die er beroepsmatig elke dag gepassioneerd mee bezig zijn? Van 22 maart tot 14 mei gaan nog eens meer dan 300 andere bedrijfsmensen in Vlaanderen – waaronder ook een aantal in Limburg - voor de klas staan, allen uit de STEM-industrie en technische sectoren, als rolmodellen met een inspirerend parcours.

Joeri Swennen, groei-architect & performance coach bij Atlas Grow How in actie tijdens zijn gastles in het ATLAS-college in Genk

Ignace Van Doorselaere, CEO van pralinefabrikant Neuhaus, gaf op 11 januari de kickoff van Ondernemen voor de Klas 2021 voor 25 laatstejaarsleerlingen van het Heilig Hartcollege in Tervuren