Onverantwoorde actiedag vakbonden trapt naar economie die al op de grond ligt

maandag 29 maart 2021

Een totaal onverantwoorde stakingsactie naar aanleiding van een door de vakbonden uitgeroepen ‘actiedag’ treft vandaag een aantal grote Limburgse bedrijven. Gelukkig zegevierde het gezond verstand in de meeste bedrijven wél en vonden werkgevers en werknemers elkaar om niet deel te nemen aan de acties.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Het land proberen lam te leggen op een moment dat onze economie probeert te herstellen van de zwaarste naoorlogse economische crisis en dat dan nog eens bij aanvang van de 3de lockdown.  Il faut le faire. De algemene staking van vandaag door ABVV en ACV is het toppunt van wereldvreemdheid. Een regelrechte slag in het gezicht van alle bedrijven én hun medewerkers die er al een jaar álles aan doen om deze ongeziene crisis door te komen. Deze stakingsdag steekt onze relance stokken in de wielen,  schaadt eens te meer onze internationale reputatie, kost opnieuw honderden miljoenen en… berooft 0,4% koopkracht van elk van die vele werknemers die vandaag onder druk werden gezet om deel te nemen of buiten hun wil om niet konden werken.”

VKW Limburg hield in de aanloop naar deze actiedag de vinger aan de pols bij haar leden-bedrijven en stond in contact met de lokale besturen om te vermijden dat de situatie kon escaleren.

Uit onze vinger aan de pols van vanmorgen blijkt dat in een aantal van onze grotere Limburgse bedrijven stilliggende lijnen zorgen voor productieverlies. In sommige bedrijven ligt de productie zelfs helemaal stil. In de overgrote meerderheid van de bedrijven en KMO’s, is er weinig tot geen impact.

Ruben Lemmens: “Dit breng zware schade toe aan een aantal steunpilaren van onze Limburgse economie, ook al verloopt alles relatief rustig. Gelukkig beseft de overgrote meerderheid van de werkende bevolking dat deze actiedag compleet ongepast is en we zijn dan ook blij dat zij kozen om vandaag te werken en te gaan voor herstel. Niet toevallig dat #ikwerkvandaag  dé populairste hashtag is. Opvallende vaststelling is ook dat de staking zich vooral laat voelen bij bus, tram en treinen, de publieke sector dus die niet eens gevat is door het lopende loonoverleg.”

De economie kromp vorig jaar met 6%, de coronacrisis treft alle sectoren en een derde van alle bedrijven zit in de problemen. Een faillissementsgolf kan zelfs gezonde bedrijven meesleuren. In deze context een stakingsdag organiseren toont aan dat de vakbonden mijlenver van de realiteit en de werknemer staan.

En opnieuw wordt enkel gesproken over de zogezegde 0,4%. Het gaat verdikke over 3,2% loonsverhoging. De voor ons land unieke automatische indexaanpassing, toch 2,8% over 2 jaar, wordt ‘gemakkelijkheidshalve’ niet vermeld. Het is cruciaal om ons te houden aan de loonnorm om onze concurrentiekracht niet verder te verzwakken en, de loonkostenhandicap van nog steeds 10% niet verder te laten ontsporen.

“De lonen vandaag onverantwoord verhogen is de ontslagen van morgen faciliteren. Bovendien heeft België door ons woelige sociale klimaat op het hoofdkantoor van vele internationale spelers al een slecht imago. Stakingen tijdens een ongeziene coronacrisis en in een nieuwe lockdownperiode krijgt niemand nog uitgelegd”, aldus nog Ruben Lemmens.

We appreciëren het dat ACLVB niet mee opriep tot deze algemene staking en blijft kiezen voor overleg.