POL in april naar +1,2

donderdag 01 april 2021

LIMBURGSE ONDERNEMERS TANKTEN VERTROUWEN DANKZIJ OPNIEUW BETER EERSTE KWARTAAL

POL voor het eerst sinds uitbraak corona weer (nipt) in de plus
Evaluatie voorbije eerste kwartaal was heel stuk beter, maar bleef nog negatief
Verwachtingen voor Q2 terug op licht positief pre-coronacrisisniveau
Tewerkstellingsgroei weer in het vooruitzicht, behalve in detailhandel
Bouw, productie en groothandel trekken met positief gemoed de kop, dienstensector en detailhandel blijven op grote achterstand
Dienstenbedrijven hopen in Q2 bij te benen, detailhandel kent weinig hoop
Grootste bedrijven tonen meest positieve vooruitzichten in drie jaar, voor kleinste is de weg nog erg lang

De impact van de recent verstrengde coronamaatregelen of ‘derde lockdown’ zullen nog moeten blijken, maar de Limburgse bedrijven tankten tijdens het eerste kwartaal van 2021 voldoende vertrouwen om de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en UNIZO Limburg voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis terug richting een - weliswaar nipt - positief cijfer te stuwen. De POL stijgt in april 2021 van -16,7 naar +1,2.

Na de adempauze die werd opgetekend bij de vorige peiling in januari, herneemt de Polsslag Ondernemend Limburg zo de steile herstelcurve die de twee daaraan voorafgaande kwartalen werd ingezet, na het historische dieptepunt van -43,1 in april vorig jaar.

Terwijl de evaluatie van het voorbije kwartaal duidelijk en méér dan 3 maanden geleden verwacht crescendo ging, van -18,7 naar een weliswaar nog altijd negatief -4,6, gaat de prognose voor het tweede kwartaal van 2021 op dat elan door tot +6,9. De verbetering van het sentiment bij de Limburgse bedrijven zet zich over alle indicatoren door. Omzet en investeringen wisten al in het voorbije kwartaal boven water te komen, voor het komende kwartaal wordt ook weer export- en tewerkstellingsgroei in het vooruitzicht gesteld.

Wel is de Limburgse economie er op dit ogenblik duidelijk een van twee snelheden. Met enerzijds de bedrijven uit de bouw, productie en groothandel, die het voorbije kwartaal reeds lichtjes positief beoordeelden en de verwachtingen verder optrekken. En anderzijds de, ondanks dat Q1 ook hier enige verbetering bracht, achterblijvende detailhandel en de dienstensector, die zelfs al voor de tweede keer op rij het meest belabberde kwartaal van alle sectoren laat noteren. Met een nipt positieve prognose hopen de dienstenbedrijven komend kwartaal wel de oversteek naar de koplopers te maken. Alle bedrijfsgroottes verwachten een verdere verbetering in het komende kwartaal, maar het zijn de grootste bedrijven die hierin de kroon spannen met de hoogste vooruitzichten in meer dan 3 jaar. Voor de kleinste bedrijven lijkt de weg naar positieve POL-cijfers echter nog erg lang. 

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De coronacrisis blijft een erg zware dobber voor onze Limburgse bedrijven. Maar hier zien we opnieuw de bevestiging dat zij nooit bij de pakken blijven zitten. Integendeel! De veerkracht van onze Limburgse bedrijven spat  van deze nieuwste Polsslag Ondernemend Limburg. Daar zijn we blij om. Vooral omdat de meting gebeurde met de recente verstrengingen van de coronamaatregelen op komst. Dat de POL eerder dan verhoopt weer een positief signaal toont, benadrukt dat onze bedrijven, eens ze niet meer (allemaal) aan banden worden gelegd, klaar staan om er alles aan te doen om onze welvaart weer op te bouwen. De spagaat die zich meer en meer aftekent tussen en binnen sectoren en tussen grote en kleine bedrijven verontrust ons wel. Zo’n economie van twee snelheden mag niet te lang blijven duren. Want op die manier dreigen we niet alleen veel geld te spenderen aan de status quo om (fundamenteel gezonde) bedrijven door de crisis te blijven sleuren en mensen in tijdelijke werkloosheid thuis te laten zitten, maar we dreigen ook onze groeibedrijven ferm te fnuiken in hun ambities. Nu de POL-cijfers voor het komende kwartaal zelfs wijzen op een behoorlijke tewerkstellingsgroei in vier van de vijf sectoren, wordt die vrees meer en meer reëel. En dreigen we nieuwe investeringsprojecten mis te lopen, alleen maar omdat de betrokken bedrijven er door de erg lage jobmobiliteit gewoonweg geen werknemers voor vinden.”

Klik HIER voor het volledige persbericht.

Klik HIER voor de grafieken.