Bijsturing 'Ontwrichte Zones' loopt vertraging op

vrijdag 09 december 2016

De aangekondigde wijzigingen in de ‘Ontwrichte Zones’-steunmaatregel, waarbij bedrijven gelegen in de steunzone die investeren gekoppeld aan de creatie van nieuwe jobs een loonkostvermindering kunnen krijgen, lopen vertraging op.

De eerste wijziging betreft de uitbreiding van de steunzones met twee bedrijventerreinen als brownfieldontwikkeling en enkele incubatoren: C-mine Crib en Houtparklaan in Genk, Bioville in Diepenbeek en Agropolis in Kinrooi. VKW Limburg heeft van in het begin druk gezet om deze Limburgse incubatoren toe te voegen aan de lijst van in aanmerking komende zones. De Vlaamse Regering besliste al op 18 juli om haar voorstel over deze uitbreiding federaal in te dienen bij de bevoegde minister van Financiën. Verwacht werd dat de publicatie van het Koninklijk Besluit in november zou gebeuren. Onze navraag leert nu dat het benodigde advies vanuit het kabinet Begroting op zich heeft laten wachten. Intussen werd het ‘legistieke proces’ evenwel terug op gang getrokken. (Ter info: de andere incubatoren en daaraan gekoppelde bedrijvenzones zoals Corda Campus en Thor Park waren altijd al opgenomen in de lijst van steunzones.)

De tweede wijziging gaat over de evaluatie en bijsturing van deze steunmaatregel, door minister Johan Van Overtveldt in het vooruitzicht gesteld. VKW Limburg wees er sinds de recentste aanpassing van de wet eind 2015 op dat er zich een probleem voordoet m.b.t. de referentieperiode waaraan afgetoetst wordt of een arbeidsplaats nieuw is. De minister bevestigde op 9 november in reactie op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordigster Griet Smaers dat hij binnen de regering een voorontwerp van wet zal voorstellen dat hieraan verhelpt. Wellicht worden hieraan nog enkel andere bijsturingen/vereenvoudigingen gekoppeld. Onder meer daardoor wordt de realisatie vooruitgeschoven naar begin 2017. VKW Limburg bepleit in deze ook een oplossing voor het praktisch probleem dat de feitelijke investeerder (patrimoniumvennootschap) en de werkgever (exploitatievennootschap) steeds dezelfde vennootschap moet zijn.

VKW Limburg rekent erop dat er nu zo spoedig mogelijk werk van gemaakt wordt om deze wijzigingen te concretiseren.

Het is intussen ook duidelijk geworden dat Europa niet akkoord gaat met de retroactieve overgangsmaatregel die bij de wetswijziging eind vorig jaar werd opgenomen. Per 1 januari 2016 werd de voorwaarde dat er voor het investeringsproject een vorm van gewestelijke steun werd verleend geschrapt. Bedrijven die echter tussen 1 mei 2015 en 31 december 2015 investeringen hadden gedaan, zouden die alsnog kunnen aanmelden, althans voor zover de Europese Commissie de overgangsmaatregel zou goedkeuren. Nadat hierover meermaals negatief geadviseerd werd, zal het zover dus spijtig genoeg niet komen.

Voor meer info kan je terecht bij:

Johan Schildermans
manager belangenverdediging VKW Limburg
T. 011 24 95 09 - GSM 0476 31 60 58
E-mail: johan.schildermans@vkwlimburg.be