LIMBURGSE ECONOMIE SPEELT AL 4 KWARTALEN OP NIVEAU
EXPORT EN PRODUCTIESECTOR TREKKEN DE KAR
Sterk tweede kwartaal, maar vooruitzichten lopen wat terug
Dienstensector op zijn sterkst, maar twijfelend, detailhandel terug naar af
Tweedeling tussen positievere grote bedrijven en negatievere kleine bedrijven
Het vertrouwen van de Limburgse ondernemer blijft in juli 2016 nagenoeg stabiel. De Polsslag Ondernemend Limburg van VKW Limburg en UNIZO Limburg vertoont een minieme daling van +11,1 naar +10,7. De zeer lichte terugloop is de resultante van een sterk(er) tweede kwartaal 2016 enerzijds, maar enigszins teruglopende vooruitzichten anderzijds. Niettemin presteert de Limburgse economie hiermee globaal genomen al vier opeenvolgende kwartalen op een vrij hoog en constant niveau.
Opvallend is de sterke export-prestatie in het voorbije kwartaal, met een bijna evenaring van de hoogste waarde in 10 jaar POL. Ook de vooruitzichten qua export blijven hoog. Belangrijke kanttekening daarbij is wel dat de POL-bevraging werd afgenomen vlak voor het Britse Brexit-referendum.
De productiesector blijkt momenteel duidelijk de koptrekker van de Limburgse economie. De dienstensector kende het beste kwartaal sinds 2007, maar lijkt met toenemende twijfels voor de toekomst te zitten. In de detailhandel wordt de eerder opgetekende verbetering van het ondernemersvertrouwen grotendeels teniet gedaan. De grote Limburgse bedrijven winnen aan vertrouwen, in tegenstelling tot de kleine bedrijven, waar het sentiment daalt en voor de kleinste bedrijven zelfs onder nul zakt.
Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De Limburgse economie presteert al vier kwartalen op rij op een constant en goed niveau, ondanks de moeilijke voorbije weken en maanden voor ons land. De tewerkstellingscijfers trekken ook verder aan, maar van hoogconjunctuur is zeker geen sprake. Hitterecords zijn niet onmiddellijk te verwachten. En waakzaamheid blijft geboden door de onzekerheid die de nakende Brexit voor heel wat Limburgse bedrijven met zich mee brengt. Het zijn immers net de export en de productiebedrijven die momenteel de Limburgse economie stuwen. Bovendien laat het opnieuw in gang schieten van de loonindexeringen, gecombineerd met een veel hogere inflatie, uitschijnen dat het qua loonkosten in ons land terug de verkeerde kant op gaat. Ondanks de regeringsinspanningen zal de loonkostenhandicap eind dit jaar nog altijd 10% bedragen. Het is dan ook cruciaal dat de regering de modernisering van de loonnormwet van 1996 aanpakt.”
Klik hier voor het persbericht met de volledige resultaten.
Klik hier voor alle grafieken en cijfers.