Een ‘o’ in je mailadres? Watch out!

vrijdag 28 oktober 2016

De meldingen inzake cybercriminaliteit waarmee onze bedrijven worden geconfronteerd, volgen zich in snel tempo op. Zo was er vandaag het bericht dat in Limburg al meer dan 100 bedrijven slachtoffer zijn geworden van het computervirus ‘Cryptolocker’, een vorm van ‘ransomware’ waarbij computergegevens worden versleuteld, die slechts na het betalen van losgeld zogenaamd ontgrendeld kunnen worden.

VKW Limburg kreeg recent meerdere meldingen dat nog een ander bedrieglijk fenomeen in Limburg de ronde doet, waarbij meestal medewerkers van de financiële afdeling per e-mail een bericht krijgen dat afkomstig lijkt van de CEO of de eigenaar van het bedrijf, met de vraag (zich klaar te houden) om een groot geldbedrag over te schrijven naar een buitenlandse rekening. Deze vorm is gekend als ‘CEO Fraude’. Het mailadres van de verzender is nauwelijks te onderscheiden van het echte mailadres van de baas (bv. een ‘o’ wordt vervangend door een ‘nul’) en was in één geval zelfs helemaal niét te onderscheiden. In de ons gemelde gevallen kon de fraude vermeden worden door de goede oplettendheid van de medewerkers, maar het lijdt geen twijfel dat sommigen er toch in tuimelen.

Belangrijke tips om dit te vermijden:

  • maak uw medewerkers attent te maken op deze (en andere) vormen van bedrog
  • zorg voor een goede en vaste betaalprocedure met dubbele controle
  • indien er toch geld werd overgeschreven, licht uw bank zo snel mogelijk in, mogelijk kunnen zij de transactie nog (proberen te) onderscheppen of achterhalen waar het geld naartoe is.
  • zorg uiteraard voor een voldoende sterke afscherming van uw computernetwerk
  • maak melding indien u slachtoffer bent van (een poging) tot bedrog via het nieuwe meldpunt meldpunt.belgie.be. U krijgt hiervan een ontvangstmelding en een antwoord met toelichting en tips.

Indien u slachtoffer werd of persoonlijk officieel klacht wenst neer te leggen kan dit ook steeds bij de lokale politie.

VKW Limburg krijgt regelmatig meldingen van leden die alert of helaas gedupeerd zijn en collega-ondernemers willen waarschuwen voor misleidende of bedrieglijke handelspraktijken. Die praktijken doen zich voor in diverse vormen. Op de website van de FOD economie wordt een overzicht gegeven van gekende bedrieglijke handelspraktijken zoals o.m. de registratie van domeinnamen, beroepengidsen en reclame-inlassingen, misleiding door een bepaald aanbod er als een factuur te laten uitzien, tot het trachten aansmeren van langdurige contracten via clausules in de kleine lettertjes. Ook een lijst van firmanamen die voor dergelijke praktijken gekend zijn, wordt hier vermeld.