Werkpunten op vlak van dienstverlening, fiscaliteit, mobiliteit, investeringen en communicatie
Het gemeentelijk beleid heeft de afgelopen 6 jaar een sprong voorwaarts gemaakt. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisaties UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 489 bedrijven in onze provincie. Het algemeen gemeentelijk beleid wordt door de Limburgse bedrijven beoordeel met een 6,6 op 10. In 2012 bedroeg dit nog 6,0. Het economisch beleid verbeterde de voorbij 6 jaar iets minder uitgesproken: van 5,8 naar 6,2.
De scores van de Limburgse gemeenten zijn niet uitmuntend, maar onze 44 gemeenten scoren wel duidelijk beter dan het federale (5,48) en het Vlaamse beleid. Enkele opmerkelijke vaststellingen zijn dat bedrijfsleiders die zelf buiten Limburg wonen zijn lovender dan ondernemers die zelf in de gemeente waar hun bedrijf is gevestigd wonen. Grotere bedrijven beoordelen het gemeentelijk beleid positiever dan kleinere bedrijven.
Meest ondernemersvriendelijke gemeente
De Limburgse gemeenten die het best scoren op vlak van ondernemernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn:
- Lanaken (7,1)
- Bilzen (7,1)
- Tessenderlo (7,0)
- Meeuwen-Gruitrode (6,8)
- Dilsen-Stokkem (6,7)
De Limburgse gemeenten die het minst goed scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn:
- Maaseik
- Sint-Truiden
- Beringen
- Hasselt
- Maasmechelen
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: "De Limburgse bedrijfsleiders evalueren het gemeentelijk beleid heel wat beter dan zes jaar geleden. Toch merken we ook dat de dienstverlening door de gemeentelijke diensten er globaal niet beter op werd en dat er op vlak van fiscaliteit, mobiliteit, investeringen, communicatie met de bedrijven of bewegwijzering weinig vooruitgang werd geboekt of soms zelfs de verkeerde richting uitging. Gelukkig zien we ook heel wat gemeenten die het goede voorbeeld geven en sterk gewaardeerd worden door hun ondernemers. We hopen dat dit een stimulans mag zijn om voluit werk te maken van een ondernemersvriendelijk beleid als speerpunt voor de nieuwe legislatuur. Opvallend is dat, hoewel de animo voor gemeentelijke fusies bij ondernemers groeit, grotere gemeenten niet altijd garant staan voor betere dienstverlening t.a.v. bedrijven. Het belang van een sterke provincie Limburg voor het vrijwaren van de ecomische belangen van onze regio staat echter buiten kijf."
Klik HIER voor het volledige rapport.
Klik HIER voor de highlights