Uit het onderzoek van HR-dienstengroep Acerta naar regionale verschillen in het ziekteverzuim bij bedrijven blijkt dat het ziekteverzuim nergens in Vlaanderen hoger is dan in Limburg. Door het langdurig ziekteverzuim wordt bijna 4% van de werkuren in Limburg niet gepresteerd. Kort op de bal spelen door de werkgever is de boodschap. Daarnaast is het fundamenteel dat iédereen zijn verantwoordelijkheid opneemt om de economische impact van ziekteverzuim te beperken: de arts via een correct voorschrijfgedrag en de werknemer door er alles aan te doen om zo snel mogelijk terug te keren en dit zo mogelijk voor het einde van de voorgeschreven ziekteperiode.
Limburgse werknemers vaker ziek dan Vlaamse collega’s
Gemiddeld was 8,42% van de werknemers in Limburg in 2017 niet op het werk door ziekte. Limburg steekt hiermee 25% uit boven het Vlaamse gemiddelde van 6,69%. Vooral het langdurig ziekteverzuim (> 1 jaar ziek) is de afgelopen vier jaren met 12% gestegen en bedraagt in 2017 maar liefst 3,72%. Daarnaast is het ook het korte verzuim (<1 maand ziek) de voorbije vier jaar in Limburg met 7% gestegen en dit bedraagt 2,63%. Het middellange verzuim (> 1 maand en <1 jaar) stagneerde en bedraagt in 2017 2,06%.
Hulp nodig bij de aanpak van uw ziekteverzuim?
Bijna iedere Limburgse werkgever worstelt met de invulling van openstaande vacatures. Het baart ons zorgen dat we in Limburg worden geconfronteerd met een hoger ziekteverzuim dan in de rest van Vlaanderen. Het is cruciaal dat iedere ziektemelding van dichtbij opgevolgd wordt en dat via controles, snelle consultaties bij de arbeidsgeneesheer en re-integratietrajecten.
De eerste maanden van de ziekteperiode zijn bepalend voor de eventuele terugkeer van de zieke werknemer naar de werkvloer. Kort op de bal spelen door de werkgever is de boodschap. Daarom richtte VKW Limburg jaren geleden al de aparte vzw Medilim (controle op arbeidsverzuim) op.