Investeert uw bedrijf in bijkomend personeel? Laat dan de 'Ontwrichte Zones'-steun niet liggen!

vrijdag 18 december 2015

VERREGAANDE VEREENVOUDIGING VAN STEUN 'ONTWRICHTE ZONES'

Sinds mei 2015 werd Limburg erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die investeren én hierbij aanwerven, verkregen een korting op de bedrijfsvoorheffing. Bijkomende voorwaarde was echter dat voor diezelfde investering al gewestelijke steun verkregen moest zijn. Te ingewikkeld, waardoor slechts erg weinig bedrijven hiervan al gebruik maakten. Een recente wetswijziging vereenvoudigt nu dit systeem dat ook retroactief wordt toegepast. 

Midden december keurde het federaal parlement een belangrijke bijsturing goed van de steunmaatregel aan ‘zones in moeilijkheden’, beter gekend als de ‘Ontwrichte zones’. Hierdoor wordt het voor Limburgse bedrijven veel eenvoudiger om deze steun te verkrijgen en kunnen veel meer bedrijven er beroep op doen. 

Schept u bijkomende jobs en doet u daaraan gekoppeld een investering in materiële of immateriële vaste activa (omvang is in principe niet van belang)? Overweeg dan steeds deze steunmaatregel. Let wel: de aanvraag dient te gebeuren vóór de start van de investeringen

Deze steun komt in de praktijk neer op 4 à 5% loonkostvermindering gedurende twee jaar op de bezoldigingen van de bijkomende gecreëerde jobs. 

Waarover gaat het? 
Bedrijven die door een investering in materiële of immateriële vaste activa, tussen de start van die investering en drie jaar na de voltooiing ervan, nieuwe arbeidsplaatsencreëren, hoeven twee jaar lang 25% van de bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen van die nieuwe arbeidsplaatsen niet door te storten. 

Voorwaarde: het bedrijf in kwestie moet gelegen zijn in de door de Vlaamse regering afgebakende steunzone. In de praktijk komt dit echter neer op álle Limburgse bedrijventerreinen. Grote bedrijven (niet-KMO’s) moeten bovendien gelegen zijn in van een van de 24 geselecteerde Limburgse gemeenten. 

Er gelden nog enkele bijkomende voorwaarden, maar zeker voor KMO’s zijn die zeer ruim opgevat. Kortom: nagenoeg alle Limburgse KMO’s gelegen op een bedrijventerrein in aanmerking komen. Voor grote bedrijven dient het te gaan over de oprichting van een nieuwe inrichting of de diversificatie van de activiteit van een inrichting. 

Meer details vindt u in onze fiche ‘Vereenvoudigde OZ in een notendop’

Wat is vereenvoudigd? 
1) Tot hiertoe gold de voorwaarde dat voor de investering een vorm van gewestelijke steun vereist was. Vanaf 1 januari 2016 wordt die voorwaarde echter vollediggeschrapt. 
2) Tot hiertoe gold de steun voor jobs die bijkomend werden gecreëerd binnen de 3 jaar na de voltooiing van de investering. Ook dat verandert. Voortaan komen ook jobs die al ingevuld worden voordat de investering helemaal klaar is in aanmerking. 
3) De Vlaamse Regering kan voortaan ook makkelijker de afbakening van een steunzone uitbreiden en actualiseren. VKW Limburg heeft altijd sterk aangedrongen om de lijst van in aanmerking komende bedrijvenzones nog bij te sturen. Nieuwe bedrijventerreinen moeten bij realisatie bv. zo snel mogelijk mee opgenomen worden. Maar ook een aantal belangrijke zones zoals C-mine, Bioville, Xentro en Agropolis zijn in de huidige lijst niet opgenomen. VKW Limburg zal bij de Vlaamse Regering aandringen om dit zo snel als mogelijk bij te sturen. 

Steun aanvragen? Eenvoudige aanmelding volstaat 
Hoe vraag je nu concreet de ‘Ontwrichte Zones’ steun aan? Het volstaat om het aanmeldingsformulier in te vullen. Doe dit zeker vóór aanvang van de investering. 

Het formulier, terug te vinden op de website van de FOD Financiën, is relatief eenvoudig in te vullen. Volgens onze informatie zal tegen eind januari dit formulier worden aangepast aan de nu bijgestuurde regelgeving. Intussen kan u het huidige formulier blijven gebruiken.

VKW Limburg staat u hierbij ook graag met raad en daad bij (zie contactgegevens onderaan). 
Let wel: bedrijven ontvangen geen formele ‘goedkeuring’ van het ingediende dossier. Zodra er nieuwe werknemers in het kader van de aangemelde investering worden tewerkgesteld, kan automatisch en onmiddellijk de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing toegepast worden, meestal via het sociaal secretariaat. 

Met terugwerkende kracht! 
De regering past de bijsturing van deze steunmaatregel ‘Ontwrichte Zones’ met terugwerkende kracht tot 1 mei 2015 toe. 

Gevolg: bedrijven die tussen 1 mei 2015 en 31 december 2015 in aanmerking komende investeringen gestart hebben, kunnen zich alsnog aanmelden om van de steun te genieten onder deze aangepaste voorwaarden (waarbij gewestelijke steun voor de investering niet meer aangetoond moet worden). 

Deze overgangsmaatregel zit vervat in de nieuwe wettekst, maar treedt pas in voege nadat de minister van Financiën in het Belgisch Staatsblad de goedkeuring ervan door de Europese Commissie heeft gemeld. Als dit het geval is, zullen de betreffende bedrijven 3 maanden de tijd krijgen om het aanmeldingsformulier in te sturen. 

Uiteraard zal VKW Limburg dit van nabij opvolgen en u hierover informeren. 

VKW Limburg staat u hierbij graag met raad en daad bij. 

Voor alle info i.v.m. ‘Ontwrichte Zones’ kan u terecht bij

 
  Johan Schildermans

  manager belangenverdediging

  tel. 011 24 95 09
  gsm 0476 31 60 58 
  email: johan.schildermans@vkwlimburg.be