2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen

woensdag 13 april 2016

Tweede investeringsrapport VKW Limburg en UNIZO Limburg: 

NOG MEER LIMBURGSE BEDRIJVEN WILLEN INVESTEREN
2 OP 3 BEDRIJVEN HEEFT DIT JAAR CONCRETE INVESTERINGSPLANNEN

  • Meeste investeringen in productie en bij grote bedrijven; detailhandel en KMO’s benen bij
  • Investeringen hefboom voor bijkomende jobs in 3 op 10 bedrijven
  • 1 op 4 Limburgse bedrijven wil komend jaar uitbreiden, 1 op 5 kijkt naar overnames
  • Loonlasten verlagen blijft grootste trigger voor meer investeringen  

Maar liefst 2 op de 3 Limburgse bedrijven hebben concrete plannen om de komende 12 maanden te investeren. Dat blijkt uit het tweede investeringsrapport van ondernemersorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg bij 450 Limburgse werkgevers. Een jaar geleden gaven 6 op de 10 bedrijven aan klaar te staan om te investeren. De toename is vooral toe te schrijven door de grotere investeringsbereidheid van KMO’s.
De groeiambitie van de Limburgse bedrijven blijft groot. Voor 7 op de 10 bedrijven die investeren blijft dat de drijfveer bij uitstek. 1 op 4 van alle Limburgse bedrijven wil bovendien het komende jaar uitbreiden. Bij 3 op 10 bedrijven die investeren in vaste activa worden door de investeringen ook bijkomende jobs gecreëerd. De onzekere economische toestand en de te hoge fiscale en sociale lasten in ons land blijven de voornaamste obstakels om te investeren. De inspanningen voor de tax shift worden geapprecieerd, maar een algemene en permanente loonlastenverlaging blijft de absolute prioriteit voor het Limburgs bedrijfsleven.
De grotere investeringsbereidheid is goed nieuws voor Limburg. Toch overwegen 2 op 10 Limburgse bedrijven een delokalisatie van activiteiten. Het gevaar op delokalisatie is het grootste bij productiebedrijven en bij grote bedrijven, terwijl dit net de bedrijven zijn die vandaag het meeste investeren. 

Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De Limburgse ondernemers geloven duidelijk in de toekomst en steken nog een tandje bij in hun investeringsplannen. De grote groeiambitie van onze eigen Limburgse bedrijven is een positief signaal. Gelukkig kunnen we op hen blijven rekenen, want het aantrekken van buitenlandse investeringen naar onze regio blijft erg moeizaam verlopen. We stellen vast dat bv. De Nederlandse aanpak op dat vlak veel succesvoller is. Bovendien moet onze concurrentiekracht verder worden aangescherpt. De stappen die de regering nu eindelijk in het vooruitzicht stelt om onze arbeidsmarkt flexibeler te maken zijn daarin zeker een belangrijke bijdrage. Maar onze loonkostenhandicap zal nog verder naar beneden moeten om in Limburg met gelijke wapens te kunnen strijden. De loonvormingswet van 1996 moet zo snel mogelijk worden bijgestuurd, want het vliegwiel van de automatische loonindexering dreigt door de bij ons veel hoger oplopende inflatie haar destructieve werk opnieuw aan te vatten.”

Klik hier voor het volledige persbericht.
Klik hier voor het volledige cijferrapport van deze bevraging.