De voorbije weken contacteerden diverse leden ons over brieven (zie voorbeelden) die zij ontvingen van ‘BSA/The Software Alliance’, een organisatie die opkomt voor de intellectuele eigendom van softwareproducenten.
In de brief en de daaropvolgende ‘dringende herinnering’ dringt BSA er bij de betrokken bedrijven met een toch wel dreigende toon op aan om gebruik te maken van de ‘hulpmiddelen’ en ‘programma’s’ die zij op haar website aanbiedt om de ‘compliancy’ van het bedrijf m.b.t. softwarelicenties na te gaan.
Hoewel men verwijst naar analyses en ‘vergelijking met gelijkaardige profielen’ als reden om uw bedrijf aan te schijven, is geweten dat deze brieven kaderen in een brede campagne die door BSA momenteel in Limburg wordt gevoerd. VKW Limburg treedt overigens al geruime tijd in gesprek met BSA, als belangenverdediger van onze leden.
Niettemin zorgt deze nieuwe campagne van BSA voor nogal wat onrust. VKW Limburg benadrukt dat u als bedrijf geenszins verplicht bent om op hun vraag in te gaan of om hen welke informatie dan ook te verschaffen. Aangezien er geen enkele contractuele link is tussen uw bedrijf en BSA, zien we niet in waarom u zich of uw bedrijf (vrijwillig) zou moeten identificeren op hun website. Wij verwijzen hierbij ook naar de recente ‘open brief’ die door BELTUG, de grootste Belgische vereniging van ICT managers waarmee VKW Limburg in dit kader nauw overlegt, werd verspreid.
Als bedrijf schenkt u uiteraard best de nodige aandacht aan het juist gebruik van softwarelicenties en een gedegen beheer ervan. Het spreekt voor zich dat enkel software met een bijhorende licentie mag worden gebruikt en de toepassing van een correct software asset management aangewezen is. Het kan dan ook raadzaam zijn om hierrond een grondige screening te (laten) uitvoeren door uw ICT-verantwoordelijke en/of uw externe IT-leverancier(s). Een mogelijk bruikbare checklist hierbij vindt u hier (Beltug).
Enkele bijkomende tips:
• Maak een overzicht van al uw (verplichte) softwarelicenties. Indien nodig kunt u zich hierbij wenden tot experts.
• Een softwareleverancier is verplicht om u mee te delen over welke licenties u beschikt. Maak hier gebruik van.
• Verwijder PC’s en/of software die niet meer in gebruik zijn steeds uit het netwerk, maar eventueel ook uit het bedrijfsgebouw.
• Communiceer duidelijk naar uw medewerkers dat het gebruik van illegale software verboden is.
In het verleden heeft BSA een bedenkelijke reputatie opgebouwd met ‘invallen’ waarbij er niet voor werd teruggedeinsd via ‘beslagleggingen’ de operationele werking van bedrijven lam te leggen om zo een ‘dading’ af te dwingen. Deze werkwijze is vandaag gelukkig niet meer aan de orde. Toch kan er in het uiterste geval en/of bij pertinente aanwijzingen nog altijd via een verzoekschrift van de rechtbank en met een deurwaarder bij uw bedrijf worden binnengevallen. Een checklist over wat te doen in dergelijk geval vindt u hier (Beltug).
Voor mogelijke verdere vragen of info kan u terecht bij Koen Hendrix via koen.hendrix@vkwlimburg.be of 011 24 95 03.