Opinie: "Psychologie is vandaag de motor van onze economische machine"

dinsdag 15 maart 2016

ER IS VANDAAG MAAR ÉÉN GROTE ZEKERHEID, NAMELIJK: ONZEKERHEID!
Meer dan ooit nood aan ‘mannen met lange termijnplannen’! 

Lage rente, lage olieprijs, lage grondstofprijzen, inspanningen om de loonkostenhandicap dicht te fietsen, een taxshift, … Alle ingrediënten zijn vandaag aanwezig om onze Belgische economie een zekere boost te geven. En toch … het wil niet echt lukken. De economische voorspellingen voorzien voor 2016 opnieuw slechts een groei van 1,2%. Voor het eerst sinds jaren wordt aangegeven dat onze economische groei zelfs onder het Europese gemiddelde zal uitkomen. 

Waarom toch? Eén antwoord: onzekerheid. Op tal van vlakken. Onzekerheid over de Europese toekomst, onzekerheid over de sputterende Chinese motor, onzekerheid op geopolitiek vlak, onzekerheid over de evolutie van onze schuldopbouw, onzekerheid over de aanpak van de vluchtelingencrisis en terreurdreiging. En vooral in ons land ook onzekerheid over onze toekomstige sociale en politieke structuren. 

Ondanks de goede prestaties van diverse beursgenoteerde bedrijven, maken de beurzen gekke en wispelturige sprongen, waarbij de koers/winst verhouding al lang niet meer de leidraad is voor de koop- of verkoopbeslissingen. Niet langer de logische economische wetmatigheden, maar psychologie is vandaag duidelijk de motor bij uitstek van onze economische machine. 

Onzekerheid leidt tot uitstelgedrag en een gevoel van onbehagen bij de consument, wat dan weer nefast is voor een positieve economische groei en spiraal. Onzekerheid sluipt vandaag ook in het algemeen wettelijk kader, in de diverse fiscale rulings, in de rush naar de raad van state, waardoor rechtsonzekerheid in tal van dossiers jammer genoeg nog de enige zekerheid is. 

Is het dan allemaal kommer en kwel? Uiteraard niet: na regen komt immers altijd zonneschijn! En zonneschijn geeft energie en vitamine D om te ondernemen in de brede zin van het woord. Het is hier dat onze beleidsmakers het verschil kunnen maken om met de nodige durf en lef te werken aan een langetermijnvisie op tal van domeinen. Op vlak van energievoorziening, wegeninfrastructuur, en fiscaliteit met een duurzaam kader voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Met inspecteurs die oplossingsgericht meedenken in plaats van penaliserend. Met minder op en af discussies over bedrijfswagens, enzovoort. 

Dit alles vereist sterke leiders, echte staatsmannen – en vrouwen, die deze lange termijnplannen met bravoure weten te verdedigen. Ondanks de mogelijke tegenreactie van diverse actiecomités. Mannen of vrouwen met plannen, met de focus op het symbolische licht aan het einde van de tunnel. 

Heren en dames politici, waar wachten jullie nog op! 

Koen Hendrix, directeur VKW Limburg