EERSTE KWARTAALDALING NA VIER STIJGINGEN OP RIJ
Economisch enthousiasme enigszins getemperd
Toch verwachten bijna 5 op 10 bedrijven een sterker jaar in 2016
Vooral minder sterke export aan basis van daling POL
Bouw- en productiebedrijven verwachten verdere daling in Q1 2016
Detailhandel blijft zorgenkind, maar klinkt meest positief in vijf jaar
Betekent eerste duidelijke terugval productiesector kentering of adempauze?
POL-sentiment hele jaar 2015 beste sinds 2007
Outlook 2016:
Helft Limburgse ondernemers verwacht beter 2016
Productie- en dienstensector meest optimistisch
1 op 3 van de Limburgse bedrijven verwacht toename van de tewerkstelling
Invullen vacatures blijft knelpunt
Ecologisch bewustzijn wint verder aan belang
Vlaams en federaal beleid krijgen opnieuw een ‘voldoende’
Al 10 jaar houden VKW Limburg en UNIZO Limburg met de kwartaalbevraging Polsslag Ondernemend Limburg de vinger aan de pols van de Limburgse Economie. In de POL maken de Limburgse ondernemers een evaluatie van het voorbije kwartaal en een inschatting van het volgende kwartaal. De intussen al 40ste peiling toont aan dat de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders hun enthousiasme over de economische gang van zaken in januari wat hebben getemperd ten opzichte van de vorige peiling in oktober.
De POL daalt, na vier stijgingen op rij van +11,3 naar +8,4. Hoewel het sentiment duidelijk positief blijft, toch een teken aan de wand dat van conjuncturele euforie hoegenaamd geen sprake is. Met een minder beoordeeld vierde kwartaal 2015 lijkt de heropleving in ieder geval ietwat te haperen. En de prognoses tekenen ook volgend kwartaal nog een lichte daling op.
Niettemin tonen de POL-cijfers aan dat 2015 over het geheel genomen het beste jaar was sinds 2007. Uit de Outlook 2016 bevraging blijkt bovendien dat bijna helft de Limburgse bedrijven ervan overtuigd is dat 2016 nog beter zal worden. Voor de tweede keer op rij geven de Limburgse ondernemers een licht positieve beoordeling aan het beleid van zowel de federale als Vlaamse regering, zij het iets lager dan vorig jaar. De inspanningen rond de loonkostenhandicap worden duidelijk geapprecieerd. 1 op de 3 Limburgse bedrijven plant in het komende jaar dan ook aan te werven. Tegelijkertijd is het duidelijk dat er nog veel diepgaandere en andere maatregelen nodig zijn om onze concurrentiekracht écht terug op peil te brengen.
Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Het voorbije jaar heeft de federale regering met de tax shift en met de indexsprong welkome maatregelen getroffen om de loonkostenkloof met onze buurlanden in te dijken. Specifiek voor Limburg is de zeer recente vereenvoudiging van de ‘Ontwrichte Zones’ steunmaatregel een uitstekende zaak. Alle KMO’s op onze bedrijventerreinen en sommige grote bedrijven die investeren in bijkomend personeel komen hiervoor nu in aanmerking. Al die maatregelen zullen de komende jaren nog verder hun effect krijgen, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Want tegen het einde van de legislatuur zal een uur werk onze werkgevers nog altijd 10% meer kosten dan hun buren-concurrenten. Onze boodschap is dan ook niet te verslappen en verder door te gaan op deze weg. En tegelijkertijd ook écht werk te maken van die andere handicaps waar onze bedrijven tegen aanlopen en waarop veel minder vooruitgang wordt geboekt: een flexibelere arbeidsmarkt, drastische administratieve vereenvoudiging en fiscale vereenvoudiging. En niet in het minst: investeren in tastbare infrastructuur om eindelijk die mobiliteit weer vlot te krijgen. Wie denkt dat we een nieuw filerecord in 2016 gaan vermijden met enkel investeringen in openbaar vervoer, dwaalt. Vooruit met de Noord-Zuid dus en ook op de verbreding van de Limburgse autosnelwegen blijven we hameren.”
Bart Lodewyckx, directeur UNIZO Limburg: “Het volledig jaar 2015 wordt positief geëvalueerd. We zien bij onze ondernemers vooral opnieuw veel goesting om te ondernemen, te investeren en aan te werven. Dat gebeurt weliswaar voorzichtig, maar we merken toch een verbetering van het ondernemersvertrouwen in vergelijking met de crisisjaren die achter ons liggen. Dat heeft niet in het minst te maken met de tax shift, de eerste keer dat er door de regering echt werk is gemaakt van een loonkostenverlaging. Dat helpt om groei te realiseren. Een andere maatregel die we positief onthalen is de vrijstelling van sociale bijdragen bij de aanwerving van de eerste werkenemer. Bij de aanwerving van de volgende werknemers zijn er ook voordelige voorwaarden. Dat zijn maatregelen die de Limburgse economie een stevige duw in de rug geven. Zeker omdat Limburg een echte KMO-provincie is. Als die vele kleine bedrijven één of een paar medewerkers aanwerven, heeft dat een enorme invloed om de Limburgse economie.
Een opmerkelijke evolutie die uit de outlook 2016 blijkt, is dat heel wat bedrijven werk willen maken van een vermindering van hun ecologische voetafdruk. Want na de loonkosten worden voor heel wat sectoren de energiekosten wellicht de uitdaging van de toekomst. Ondernemers nemen steeds vaker als eerste de rol op om te tonen dat het anders kan … en moet.
Een groot pijnpunt blijft wel de administratieve overlast voor de ondernemers, met tal van ingewikkelde procedures en een vaak overbodige papierenwinkel . Indien hier niets aan gedaan wordt, blijft België op dat vlak een ondernemersonvriendelijk land.”
Klik hier voor het volledige persbericht.
Klik hier voor de presentatie.