LIMBURGS ONDERNEMERSVERTROUWEN BLIJFT STABIEL EN POSITIEF
Productie, diensten en groothandel op kop - bouw en detailhandel minder optimistisch
Middelgrote en grote bedrijven meest positief
Stijgend sentiment bij bedrijven tussen 5 en 20 werknemers
Het vertrouwen van de Limburgse ondernemer blijft in oktober 2016 duidelijk positief. De Polsslag Ondernemend Limburg van VKW Limburg en UNIZO Limburg stijgt opnieuw - weliswaar licht - van +10,7 naar +11,6. Zowel de evaluatie van het voorbije derde kwartaal (+11,9) als de prognose voor het laatste kwartaal van 2016 (+11,3) dragen bij tot dit resultaat. De Limburgse economie presteert hiermee globaal gezien al vijf opeenvolgende kwartalen op een constant en positief niveau. Het is van 2006-2007 geleden dat het ondernemersvertrouwen zo lang stabiele positieve resultaten kon neerzetten.
De productiesector, de diensten en de groothandel zitten op kop in de Limburgse economie. De bouwsector en de detailhandel zijn minder optimistisch. De middelgrote (vanaf 20 werknemers) en de grote bedrijven zetten de beste POL-scores neer, al liggen hun verwachtingen voor het vierde kwartaal globaal gezien lager dan de evaluaties van het voorbije kwartaal. De kleinere bedrijven tussen 5 en 20 werknemers volgen op enige afstand met positieve cijfers, maar verwachten wel een verdere verbetering in het vierde kwartaal.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Uit de Top 500 van VKW Limburg bleek duidelijk dat onze bedrijven rendabiliteit omzetten in groei, extra werkgelegenheid en nieuwe investeringen. De nieuwste resultaten van de Polsslag Ondernemend Limburg tonen dat de Limburgse bedrijven daarop volop blijven doorzetten. De positieve maatregelen uit het regeringsbeleid kennen stilaan hun uitwerking. Toch moeten we zeer alert blijven. Want hoewel de Limburgse economische motor, zoals uit de POL blijkt, al vijf kwartalen terug op een constant en rustig toerental draait, zien we ook dat we voorlopig géén versnelling hoger kunnen plaatsen. Om de turbo echt te laten aanslaan, zijn er nu dan ook dringend nieuwe doorbraken en ambities nodig, om de competitieve nadelen die onze bedrijven blijven ondervinden snel aan te pakken. Zoals zeker een echte moderne arbeidsflexibiliteit die onze bedrijven toelaat om het werk in direct overleg vlot te organiseren en aan te passen. En, voor wat Limburg betreft, absoluut het doorduwen van de gekende investeringen die broodnodig zijn om onze bereikbaarheidshandicap eindelijk weg te werken. Onze veel hogere inflatie dan in de buurlanden baart ons ook zorgen, want die dreigt nu de loonkostinspanningen teniet te doen. Goed wetende dat onze bedrijven nog altijd moeten concurreren met een door de vakbonden systematisch doodgezwegen historische loonkostenhandicap van meer dan 10%.”
Klik hier voor het volledige persbericht.
Klik hier voor de presentatie met alle grafieken.