Opinie: "Winst maken is helemaal niet vies"

zaterdag 15 oktober 2016

Een gezond lichaam vereist immers een gezond hart!

“Het moet gedaan zijn dat grote bedrijven woekerwinsten draaien, terwijl men reorganisaties doorvoert en de aandeelhouder rijker maakt.”  Iets wat men de laatste tijd uit vele vakbondsmonden hoort, refererend naar ING en andere grote, vaak beursgenoteerde bedrijven. Een redenering die ook opduikt in de marge van de actuele discussie rond meerwaardebelasting op aandelen. 

Helaas worden hier heel wat zaken door elkaar gehaald en daardoor vaak ook het kind met het badwater weggegooid. Winst maken is nu eenmaal dé economische wetmatigheid bij uitstek om de continuïteit van een bedrijf te verzekeren.

Maar ook om de kapitaalverstrekker - of dit nu de ondernemer zelf is of een risicokapitaalverschaffer - te vergoeden voor het risicovol insteken van geld in een onderneming. Iedereen is vrij om dit te doen, maar het is logisch, begrijpelijk en ook menselijk om voor dat risicokapitaal enig rendement terug te vragen.

Laat ons eens naar een bedrijf kijken alsof het een menselijk lichaam zou zijn. Bij een gezond lichaam wijzen indicatoren zoals de BMI (body mass index) op mogelijk overgewicht, wat dan weer leidt tot een slechte conditie en een hart dat niet in vorm is. Welnu, als we naar een balans en resultatenrekening van een bedrijf kijken, kan men snel de 'BMI' van het bedrijf checken via indicatoren zoals de solvabiliteit (de verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen op de balans), de liquiditeit (in welke mate kan een onderneming haar lopende betalingsverplichtingen voldoen) en de rentabiliteit (de winstgevendheid).

Is het bedrijf solvabel, dan staat het op stevige poten en kan het tegen een stootje op de lange termijn. Is er voldoende liquiditeit of cash in het bedrijf, dan heeft het lichaam voldoende calorieën om op korte termijn die 100 km te fietsen dan wel op middellange termijn, mits goede training en monitoring, de Mont Ventoux te beklimmen. Alleen, wat ben je met een ogenschijnlijk gezond lichaam, als het hart niet gezond blijkt. Of in economische termen: wat ben je met een solvabel en voldoende liquide bedrijf als de rentabiliteit aan de zeer lage kant is, lees: je geen voldoende winstgevendheid kan tonen.

Resultaat: de conditie gaat achteruit en van de Mont Ventoux beklimmen, kan men enkel nog dromen. Net zo met bedrijven die onvoldoende rendabel zijn. Zij zullen op termijn de arbeidsplaatsen niet kunnen blijven garanderen, laat staan er nog bij creëren.

De Top 500-bedrijven, de 500 grootste bedrijven in Limburg qua omzet, hebben de laatste jaren hun winsten goed aangewend, namelijk voor groei en jobcreatie. Grootste knipperlicht blijkt nu met hun dalende rentabiliteit als gevolg van lagere marges, hogere kosten, enz. Dit baart zorgen, want dit kan de groei in de toekomst gaan afremmen.

Winst maken is dus allesbehalve vies, maar een absolute noodzaak. Zonder winst immers geen jobs. En dat is toch maar logisch dat als ondernemer, kapitaalverschaffer of doorsnee belegger enige vergoeding wilt bekomen voor het genomen risico. Hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte rendement. Ook dit is niet meer dan normale wetmatigheid.

Klik hier voor het volledige opiniestuk

Koen Hendrix, directeur VKW Limburg