Analyse belastingtarieven Limburgse gemeenten 2017:
Belasting op drijfkracht motoren blijft hardnekkig kwaad in 16 Limburgse gemeenten
Positieve trend: gemeenten voorzien steuntje in de rug voor groeiende of nieuwe bedrijven
Vier Limburgse gemeenten verlagen in 2017 hun belastingen. In de overige 40 gemeenten blijven de belangrijkste belastingtarieven volgend jaar behouden. Dat blijkt uit een analyse van de gemeentelijke belastingtarieven voor 2017 door VKW Limburg en de Contactgroep Limburgse Industrieregio’s (CLI). Spijtig genoeg zien we op vlak van de afschaffing van de motorenbelasting voor bedrijven weinig verdere beweging. Nog altijd 16 Limburgse gemeenten heffen deze zeer nadelige belasting op bedrijven. Zeer positief is wel het groeiend aantal gemeenten dat voorziet in fiscale kortingen of andere premies voor nieuwe bedrijven of ondernemers die extra werkgelegenheid creëren.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “We pleiten er uitdrukkelijk voor om de afschaffing van een archaïsche belasting als die op drijfkracht van motoren eindelijk op de agenda te zetten in die gemeentes waar dit nog niet gebeurde. Want die zegt eigenlijk: ‘bedrijven, wij hebben u hier niet graag en groei vooral niet’. Steden en gemeenten dienen oog te hebben voor het stimuleren, ondersteunen en koesteren van de bedrijven, want het zijn zij die zorgen voor de welvaartscreatie van de gemeente en hun inwoners. Een goede dienstverlening is daarbij het Olympisch minimum. Positieve stimulerende maatregelen, zoals die waarmee een aantal Limburgse voorbeeldgemeenten nu het voortouw nemen, tonen dat bedrijven er echt welkom zijn. En gemeenten echt blij zijn als ondernemers willen groeien of nieuwe jobs creëren.”
In Bree en in Ham gaan er volgend jaar respectievelijk 100 en 50 opcentiemen af op de onroerende voorheffing. Hierdoor daalt het gemiddelde tarief van de opcentiemen in 2017 in Limburg licht van 1.384 naar 1.380, net onder het Vlaamse gemiddelde van 1.397 (2016).
Bilzen en Peer verlagen als enige gemeenten het tarief van de aanvullende personenbelasting. In Bilzen gebeurt dat in twee stappen: van 8,3% vandaag naar 8,2% in 2017. Volgend jaar gaat er nog eens 0,1% af. In Peer zakt het tarief van 8,5% naar 8%. Voor 2017 zal het gemiddelde tarief daarmee in Limburg op 7,55% liggen. Daarmee zijn de Limburgse gemeenten gemiddeld gezien gulziger dan hun Vlaamse evenknieën met 7,27% (2016).
Nadat twee jaar geleden Bree, Ham en Hamont-Achel de belasting of drijfkracht van motoren afschaften, is er dit jaar helaas opnieuw weinig beweging op dit vlak. Een motorenbelasting is een erg contraproductieve belasting die specifiek onze productiebedrijven afstraft en zelfs des te meer wanneer ze bijkomend investeren. Niet alleen een extra zware last voor de al aanwezige bedrijven, maar dit ontmoedigt ook potentiële nieuwe bedrijven om zich in een gemeente te vestigen. Sinds 2000 schaften al 14 Limburgse gemeenten deze belasting af. Gingelom voorziet sinds dit jaar wel een korting voor de eerste 10 KW, net als Meeuwen-Gruitrode al deed. Ook Lommel geeft de nieuwe bedrijven een vrijstelling gedurende de eerste vijf jaren.
Toch vallen ook enkele belangrijke specifieke bedrijfsbelastingen die een aantal gemeenten heffen op. In Houthalen-Helchteren is er zo de bedrijfsbelasting, in Sint-Truiden de algemene dienstenbelasting. Maaseik en Lanaken heffen de algemene gemeentebelasting, waarbij de oppervlakte telkens een factor speelt in de berekening. Van deze gemeenten ligt enkel in Lanaken het tarief van de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting onder het Limburgse gemiddelde.
VKW Limburg peilde dit jaar ook naar de fiscale vrijstellingen of premies die gemeenten hanteren om ondernemerschap en bedrijvigheid in hun gemeente te stimuleren en extra werkgelegenheid aan te moedigen. “Stilaan komen er meer Limburgse gemeenten tot het besef van de waarde van dergelijke positieve maatregelen,” zegt Tine Thijsen, manager lokale werking bij VKW Limburg. “Na Genk, blijken ook o.m. As, Dilsen-Stokkem en Lanaken nieuwe of groeiende bedrijven te belonen.”
Klik hier voor het volledige persbericht.
Klik hier voor een uitgebreide analyse.