6 OP 10 VOORZIEN VERDERE EXPORTGROEI IN KOMENDE 3 JAREN
GERICHT HINDERPALEN WEGNEMEN KAN EXTRA EXPORTPOTENTIEEL AANBOREN
- Formaliteiten, strenge regelgeving en mankracht grootste hinderpalen in export
- Vlaamse exportondersteuning onvoldoende gekend en gebruikt
- Gebrekkige aanpak loonkosthandicap blijft problem in internationale positie België
Het aantal Limburgse bedrijven dat internationaal actief is, stijgt. Vandaag zijn 4 op de 10 Limburgse bedrijven aanwezig in het buitenland. In 2012 was dit nog maar 1 op de 3. Dat blijkt uit een bevraging van UNIZO Limburg en VKW Limburg over internationaal zakendoen bij 400 Limburgse bedrijven. Ook de import wordt internationaler. Voor de komende jaren verwachten bijna 6 op de 10 exporterende bedrijven een verdere groei van het exportaandeel. De buurlanden winnen aan populariteit, al exporteren 3 op 4 van de internationaal actieve Limburgse ondernemingen ook buiten de Europese Unie.
De meest benoemde internationale hinderpalen zijn te veel formaliteiten, te strenge regelgeving en onvoldoende mankracht. 2 op de 3 Limburgse bedrijven zijn tevreden over de Vlaamse exportondersteuning, maar de bestaande instellingen of instrumenten zijn niet bekend en worden onvoldoende gebruikt. Ontevredenheid over de overheid vindt vooral een oorzaak in een gebrekkige aanpak van de loonhandicap van België, een versnippering in het ondersteunend exportbeleid en een gebrek aan ondernemersgerichtheid bij administraties.
UNIZO Limburg en VKW Limburg vragen een sterkere en pro-actieve promotie van de Vlaamse ondersteunende instellingen naar de bedrijven, het verlichten van de exportadministratie en een blijvende aanpak van de beperkte competitiviteit van België, om zo het nog onderbenutte internationale potentieel voor onze bedrijven te kunnen ontgrendelen.
Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “We zien naar voor komen dat er heel wat meer internationale groei en exportpotentieel inzit voor onze Limburgse bedrijven. Essentieel is een blijvende en nog sterkere focus op onze internationale concurrentiekracht. In het bijzonder voor onze exportgerichte bedrijven, want zij voelen dagelijks aan den lijve dat die zeker nog niet op punt staat. De historisch opgelopen loonhandicap van 10% van voor 1996 wordt vooralsnog niet aangepakt en met onze veel hogere inflatie, moeten we echt oppassen dat de loonspiraal in ons land niet opnieuw op gang komt. Ook de in het vooruitzicht gestelde ruimere arbeidsflexibiliteit mag geen lege doos worden, willen we zorgen voor voldoende wendbare bedrijven die internationaal hun mannetje kunnen staan.”
Klik hier voor het volledige persbericht.
Klik hier voor het volledige cijferrapport van deze bevraging.