Stroompanne: info & tips bij schade

vrijdag 21 oktober 2016

Vanmorgen bleek een hoogspanningslijn in Tongeren defect, waardoor enkele Zuid-Limburgse gemeenten een tijdlang zonder stroom kwamen te zitten.

Hoewel de eerste berichten geen blijk geven van grote schade bij de bedrijven, is dit het tweede voorval op enkele weken tijd. Daarom geven we, in samenwerking met Gevaco Advocaten, toch graag volgende info en tips mee, wanneer u hiermee in de toekomst geconfronteerd wordt:

Aanvraag schadevergoeding

  1. Forfaitaire schadevergoeding overmaken aan netbeheerder
    Volgens het ‘Decreet houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de aansprakelijkheid van netbeheerders’, moet een eventuele schadeclaim ingediend worden binnen de 30 dagen. Het gaat hier om een forfaitaire schadevergoeding, dat ieder bedrijf individueel invult en overmaakt aan zijn netbeheerder.
    Let wel: dit is enkel mogelijk wanneer de onderbreking langer dan 4 uur duurde.

  2. Aangetekende ingebrekestelling verzenden aan betrokken partijen
    Wanneer de onderbreking minder dan 4 uur duurde, of wanneer u de volledige schade (bovenop het forfaitair bedrag) vergoed wilt zien, kunt u op basis van het aansprakelijkheidsrecht een ingebrekestelling sturen naar de (mogelijk) betrokken partijen die aan de basis liggen van het voorval dat de schade heeft veroorzaakt.
    Belangrijk: Hierbij is het ‘bewijs’ cruciaal. De fout, de schade en het oorzakelijk verband tussen beide moet aangetoond worden.

  3. Contact opnemen met uw verzekeraar
    Het is steeds raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar. Mogelijks komt een inspecteur de nodige vaststellingen doen. De tussenkomst is erg verschillend en afhankelijk van uw individuele polisvoorwaarden. 

Het volledige overzicht van deze acties, inclusief voorwaarden, uitzonderingen en aanvraagprocedure, vindt u hier.

Algemene tips

  1. Voor de bewijsvoering is het van belang om het tijdstip van de start en het einde van de onderbreking aan te tonen. Indien nodig stelt u samen met particulieren en / of ondernemers uit de buurt een geschreven verklaring op. U kunt daarenboven een foto nemen van de teller.
  2. Laat uw schade vaststellen. Hetzij door een deurwaarder, hetzij door foto’s en verklaringen van aanwezigen.
  3. Tref zelf de nodige maatregelen om de schade zoveel als mogelijk te beperken.

Mocht uw bedrijf ooit geconfronteerd worden met een stroompanne, en u beslist om één of meerdere ingebrekestellingen te versturen, willen wij u graag vragen om ons hierover te informeren.