
Dit deed corona met de Limburgse arbeidsmarkt:
Jarenlang sterke jobgroei crasht:
Tewerkstelling ging voorbije 12 maanden vaker achteruit dan vooruit in Limburgse bedrijven
Komende 12 maanden wordt nog geen herstel verwacht
Nauwelijks minder economische werkloosheid, verdere daling interim
Arbeidsmarktkrapte daalt, maar blijft wezenlijk
Nog altijd heeft 1 op 2 bedrijven vacatures openstaan
Veel meer ziekteverzuim sinds corona
Helft bedrijven ziet meer telewerk als een blijver
Bedrijven besteden extra aandacht aan bedrijfscultuur, samenhang en betrokkenheid van hun werknemers
Na zes jaren van zeer sterke jobgroei, ging de tewerkstelling in Limburgse bedrijven er de voorbije 12 maanden vaker op achteruit dan vooruit. Dat blijkt uit een bevraging van VKW Limburg en UNIZO Limburg bij een 500-tal Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders. In 28% van de bedrijven daalde het personeelsbestand, terwijl het slechts in 20% steeg. Alleen in de bouw en de groothandel kwamen er nog extra jobs bij. Toch blijven de Limburgse ondernemers positief, met zelfs een klein overschot van +1% ondernemers die denken de komende 12 maanden nog extra medewerkers aan te trekken. De sterke jobgroeicijfers van het verleden zullen we echter nog niet onmiddellijk terugzien.
De ravage die corona hiermee - nu al - op de Limburgse arbeidsmarkt teweegbrengt, doet de arbeidsmarktkrapte echter niet meteen verdwijnen. Nog altijd 61% van de Limburgse bedrijven kampt met moeilijkheden om vacatures in te vullen. In de bouw en bij groeibedrijven blijft dit zelfs meer dan 80%. Gemiddeld heeft een bedrijf nog altijd 2 vacatures openstaan, wat wel 40% minder is dan vorig jaar. Slechts een kleine meerderheid van de bedrijven verwacht dat het volgend jaar makkelijker zal zijn om openstaande jobs in te vullen.
De komende 12 maanden verwachten de Limburgse ondernemers nog minder beroep te doen op uitzendkrachten. Het gebruik van economische of tijdelijke werkloosheid zal enigszins verminderen, maar die daling staat in schril contrast met de verdubbeling van het aantal bedrijven dat er de voorbije 12 maanden beroep op deed.
Het ziekteverzuim schoot in Limburg sinds de eerste lockdown in maart duidelijk omhoog. 28% van de bedrijven rapporteerde de voorbije 12 maanden meer ziekteverzuim, slechts 13% minder.
Bijna de helft van de ondernemers is er van overtuigd dat er - eens corona bedwongen zal zijn - structureel meer telewerk zal toegepast worden. 7 op 10 investeert nu op een of andere manier extra in bedrijfscultuur en de samenhang en betrokkenheid van de medewerkers.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “Uit ons jaarlijks onderzoek van de Limburgse arbeidsmarkt blijkt hoezeer de wereld op amper zes maanden is veranderd. Van een situatie van jarenlange creatie van extra jobs in onze Limburgse bedrijven, is het nu alle hens aan dek om onze economie te vrijwaren en zoveel mogelijk jobs veilig te stellen. Gelukkig zijn er ook nog bedrijven die groei in het vooruitzicht stellen, maar de laatste ontwikkelingen maken de situatie er natuurlijk niet eenvoudiger op. De recentste kwartaalcijfers van de Nationale Bank geven hoop dat economisch herstel mogelijk is. Maar een nieuwe rucksichtslose lockdown, die ook alles wat volledig veilig kán gebeuren, toch stillegt zou pas echt catastrofaal zijn. Daarom is het van essentieel belang om alles in het werk te blijven stellen om onze economische ketens op een veilige manier draaiende te houden. Wij zien met veel vertrouwen dat onze bedrijven en hun werknemers - dan wel niet schouder aan schouder, maar wel collectief doelgericht en eensgezind - onverminderd grote inspanningen doen om het werk maximaal veilig te laten doorgaan. We rekenen erop dat zij hierin voluit worden gesteund. Niet alleen via de zeer nodige steunmechanismen, maar ook door krachtige beleidsdaden die ondernemen snel en efficiënt makkelijker maken. De nodige recepten voor meer jobbehoud in de komende periode zijn gekend, want ze zijn niet anders dan die voor meer jobgroei in het verleden: vereenvoudiging, flexibilisering en lagere kosten.”
Hieronder vind je de linken naar: